PALESTINSKI PREMIJER NAPADNUT U GAZI: Sedmoro ranjeno u eksploziji konvoja vozila!
Rami Hamdalah, Foto: Reuter

novi nemiri

PALESTINSKI PREMIJER NAPADNUT U GAZI: Sedmoro ranjeno u eksploziji konvoja vozila!

Palestinska uprava odmah je optužila Hamas za eksploziju, ali je Hamas demantovao optužbe

Objavljeno:

Sedam ljudi je ranjeno jutros u eksploziji koja je odjeknula kraj konvoja vozila u kome je bio palestinski premijer Rami Hamdalah tokom posete pojasu Gaze. Sudeći po početnim izveštajima bezbednosnih izvora i očevidaca Hamdalah nije povredjen, ali je skratio posetu, javlja agencija Frans pres. On je trebalo da prisustvuje ranije planiranom dogadjaju, preneli su izraelski mediji. Palestinska uprava odmah je optužila Hamas za eksploziju, navode izraelski mediji.

Oštećeni automobil
Oštećeni automobil foto: EPA

Hamdalah je doputovao u pojas Gaze sa Zapadne obale sa šefom palestinske obaveštajne službe Madžadom Faradžom. Poseta je navodno planirana pre pet meseci, a cilj je bio otvaranje postrojenja za prečišćavanje vode, čije je finansiranje pomogla Palestinska uprava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Hamdalah je doputovao i da razgovara s visokim zvaničnicima islamskog ekstremističkog Hamasa o pregovorima o pomirenju s Abasovim umerenijim sekularnim Fatahom. Eksplozija je odjeknula nakon što je konvoj prešao granični prelaz Erez iz Izraela i ušao u pojas oko 200 metara. Šef obaveštajne službe takodje nije povredjen u incidentu. Tri vozila su oštećena, prozori su im izleteli, navodi Asošiejted pres. Na vratima jednog automobila vide se tragovi krvi.

Palestinski premijer je nakon eksplozije rekao da je i dalje posvećen palestinskom jedinstvu, iako je partija Fatah optužila ekstremiste u Gazi za pokušaj da ga ubiju. - Vratiću se u Gazu uprkos onome što se danas desilo i pozivam Hamas da dozvoli vladi da efektivno kontroliše pojas Gaze- izjavio je palestinski premijer, ocenivši "ono što se desilo danas nas neće zaustaviti od nastavka napora na pomirenju".

Mesto eksplozije
Mesto eksplozije foto: AP

Član Centralnog komiteta Fataha Husein al-Šeik rekao je da Hamas nosi punu odgovornost za "zločinački akt", kako je nazvao eksploziju, prenela je Al Džazira. -To je vrlo opasn presedan i mnoge odluke i politika biće na tome zasnovani -najavio je on.

Hamas je pak osudio eksploziju čija meta je bio konvoj vozila sa palestinskim premijerom Ramijem Hamdalahom. U saopštenju Hamasa eksplozija je označena "zločinom" i pokušajem da se "nanese šteta naporima da se postigne jedinstvo i pomirenje". Najavljena je "hitna" istraga, prenela je agencija Asošiejted pres. Hamas je takodje osudio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa što krivi hamasovce za eksploziju, a Abasov šef obaveštajne službe Madžad Faradž, koji je doputovao u Gazu s Hamdalahom sa Zapadne obale, rekao je da je isuviše rano reći ko je odgovoran. - Iznenadjeni smo da čujemo direktno optužbe kancelarije palestinskog predsednika. Pozivamo bezbednosne snage u pojasu da istraže i izvedu odgovorne pred lice pravde - navedeno je u saopštenju.

Hamdalah je za premijra postavljen 2013. godine, bio je poznat u palestinskim intelekualnim krugovima pre te funkcije. Smatra se nezavisnim, nije član Fataha. On je ranije imao istaknuta zaduženja u palestinskoj akademiji, a doktor je primenjene lingvistike. Faradž koji je doputovao s njim nedavno je operisan u SAD. Hamas kontroliše pojas Gaze od 2007. godine otkako je pobedio snage lojalne Fatahu koji sada vlada samo drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom. U oktobru prošle godine u Kairu je postignut još jedan u nizu dogovora o pomirenju te dve glavne palestinske frakcije ali nije zaživeo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.