SVEMIRSKA STANICA PADA NA ZEMLJU: Postoji li šansa da padne NA SRBIJU?
Kineska svemirska stanica "Tiangong-1" pada prema Zemlji, Foto: Pixabay/Ilustracija

UŽAS!

SVEMIRSKA STANICA PADA NA ZEMLJU: Postoji li šansa da padne NA SRBIJU?

"Tiangong", što znači Rajska palata, lansirana je u Zemljinu orbitu 2011.godine i imala je niz misija, od kojih su neke uključivale astronaute

Objavljeno:

Kineska svemirska stanica "Tiangong-1" teška 8,5 tona nekontrolisano pada prema Zemlji i nedavno je počela ubrzavati. Evropska svemirska agencija objavila je da će doći u kontakt sa Zemljinim tlom između 24. marta i 19. aprila.

Veći deo modula teškog 8,5 tona trebao bi trebalo da sagori u atmosferi, ali neki će delovi ipak pasti na Zemlju, a mogli bi biti teški po stotinu kilograma.

Naučnici pokušavaju da utvrde gde će tačno pasti, ali zasad nisu uspeli da odrede lokaciju, pa je teoretski moguće da to budu i naši krajevi. Svemirske krhotine pašće krugu od nekoliko stotina kilometara, objavila je organizacija "Aerospace Corporation".

Dodali su da je šansa da će deo svemirske stanice pogoditi nekog čoveka milion puta manja nego da se osvoji Džekpot na lutriji, ali postoji mogućnost da će se raditi o visoko toksičnim i korozivnim stvarima, pa treba biti na oprezu, piše Independent.

„Zbog lične sigurnosti, nemojte dirati ostatke niti udisati paru koje bi mogle izlaziti iz njih“, upozavaju iz "Aerospace Corporation". Dodali su kako u istoriji svemirskih letova nije zabeleženo da je nekog povredio neki ostatak koji se srušio na Zemlju.

"Tiangong", što znači Rajska palata, lansirana je u Zemljinu orbitu 2011.godine i imala je niz misija, od kojih su neke uključivale astronaute.

Vlada u Pekingu je prošle godine saopštila da je komunikacija i kontrola nad stanicom izgubljena i da će se ona srušiti na Zemlju.

Mnogi se još sećaju ruske svemirske staniceMir, koja je u martu 2001. ušla u Zemljinu atmosferu iznad Fidžija i srušila se u južni Pacifik.

Nadajmo se da će i ovog puta da padne u neki kraj planete koji nije naseljen ljudima.

BONUS VIDEO: DA LI STE GA VIDELI? Beogradska policija traga za razbojnikom

(Espreso.co.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.