PUTIN PRAVI SVOJ INTERNET I UKIDA GAS UKRAJINI: Nove odluke ruskog predsednika šokirale svet!
Putin napravio svoju internet mrežu, Foto: AP

uzvratio zapadu

PUTIN PRAVI SVOJ INTERNET I UKIDA GAS UKRAJINI: Nove odluke ruskog predsednika šokirale svet!

Ovo je Putinov odgovor na sankcije

Objavljeno:

Rusija je nedavno objavila da ukoliko zbog sankcija Zapada zemlja bude isključena sa svetske internet mreže, to neće predstavljati problem, jer je napravila sopstvenu mrežu.

Ova zemlja je takođe nedavno objavila da će Gazprom obustaviti nabdevanje i tranzit gasa Ukrajini.

Putinov “internet momak” German Klimenko rekao je da je Rusija tehnički spremna za bilo šta.

- Otkazivanja se uvek javljaju prilikom prelaska sa jedne tehnologije na drugu. Neko će se suočiti sa problemima vezanim za vezu. Verovatno će se saznati da neko čuva podatke u inostranstvu, iako postoji uredba koja će je uskladišti u Rusiji. Neko i dalje drži svoje domene izvan zemlje. Stoga će verovatno doživeti neke poteškoće - rekao je on.

Takođe, sve kompanije koje obrađuju lične podatke ruskih građana dužne su da ih skladište na serverima unutar granica zemlje. Profesionalna mreža veb sajta LinkedIn već je zabranjena u Rusiji zbog odbijanja da to poštuje. Tvitter i druge društvene mreže pristale su da presele podatke o Rusima u zemlju.

- Internet se reguliše u svim zemljama, a Rusija nije izuzetak. Međutim, ekstremne opcije poput Severne Koreje ili Kube nisu naš izbor - rekao je Klimenko.

Istovremeno, izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler saopštio je da je Gasprom poslao zvanično obaveštenje ukrajinskom Naftogasu o pokretanju raskida ugovora za snabdevanje i tranzit gasa pred Arbitražnim sudom u Stokholmu.

On je u petak rekao da je Gasprom primoran da odmah pokrene taj proces, "jer je arbitraža u Stokholmu, vođena dvostrukim standardima, usvojila asimetričnu odluku kada je reč o ugovorima Gasproma sa Naftogasom", prenosi ruska agencija Tas s. - Takva odluka predstavlja ozbiljno kršenje interesa strana potpisnica tih ugovora - izjavio je Miler tada novinarima. Svoju odluku, kako je dodao, sudije Arbitražnog suda su argumentovale drastičnim pogoršanjem stanja u ukrajinskoj ekonomiji. - Mi smo kategorički protiv toga da se na naš račun rešavaju ekonomski problemi Ukrajine. U takvoj situaciji, validnost nastavka važenja ugovora nije ekonomski održiva i neprofitabilna je za Gasprom - poručio je Miler.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/b92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.