SASTANAK DVE KOREJE POSLE 10 GODINA: Kim Džong-un postavio jasan USLOV!
Dve Koreje se konačno sastale, Foto: Reuter

OTOPLJAVANJE ODNOSA?

SASTANAK DVE KOREJE POSLE 10 GODINA: Kim Džong-un postavio jasan USLOV!

Ovoga neće da se odrekne

Objavljeno:

Severnokorejski lider Kim Džong Un razgovarao je s izaslanicima južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina o mogućem međukorejskom samitu, saopštili su danas obe strane učesnice razgovora, što se smatra novim znakom odmrzavanja njihovim odnosa. Diplomate koje su juče došle u Pjongjang su najviši južnokorejski zvaničnici koji su doputovali u Severnu Koreju posle više od 10 godina. Severnokorejska agencija KCNA je prenela da je Kim "toplo primio" Južnokorejce, koji su mu predali pismo predsednika Muna. - Pošto je saslušao specijalnog izaslanika o namerama predsednika Muna na temu samita, razmenio je mišljenja s njima i dao odobrenje - navela je agencija.

Seul je, medjutim, saopštio da nije postignut nikakav dogovor o samitu, koji bi bio prvi od 2007. - To nije dogovor, to su razgovori - rekao je izvor iz južnokorejskog predsedništva, dodavši da su dve strane "nekako razmenile stavove" i o drugim pitanjima. Kim je s južnokorejskom delegacijom razgovarao više od četiri sata, tokom večere u centrali Radničke partije u Pjongjangu. Iz Južne Koreje je naznačeno da će detalji posete biti objavljeni danas, po povratku delegacije. U delegaciji su, pored ostalih, bili i šef obaveštajne službe Južne Koreje Suh Hun i zamenik južnokorejskog ministra za ujedinjenje Čun Hae-sung. Zvanični list Radničke partije "Rodong sinmun" je danas posvetio naslovnu stranu poseti Južnokorejaca. Na glavnoj slici je pored Kima i delegacije bila i Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera. Ona je bila jedna od centralnih tema tokom Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčangu, zatvorenih 25. februara, na kojima je došlo do značajnog zbližavanja dve Koreje posle dve godine tenzija zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga. Njen dolazak u Južnu Koreju je značio prvu posetu nekog člana vladajuće severnokorejske porodice Jugu od Korejskog rata. Tom prilikom ona je u ime svog brata prenela Munu poziv na samit u Pjongjangu.

Mun nije odmah odgovorio, rekavši da treba obezbediti dobre "uslove" za dijalog. Južnokorejska delegacija bi sutra trebalo da otputuje u Vašington, da bi prenela dešavanja iz Severne Koreje. SAD žele da usvoje nove unilateralne sankcije Pjongjangu, najstrože otkako je Donald Tramp u Beloj kući. Severna Koreja je saopštila da je spremna da razgovara sa SAD bez preduslova, ali i da se neće odreći nuklearnog oružja, neophodnog, kako tvrde u Pjongjangu, za odvraćanje američkih pretnji. Vašington je sa svoje strane kao preduslov za razgovore postavio konkretne korake Pjongjanga ka denuklearizaciji. Nije jasno da li je u jučerašnjim razgovorima bilo govora o denuklearizaciji, ali je zvaničnik južnokorejskog predsedništva rekao da "veruje" da jeste. BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.