UBIJEN ISTRAŽIVAČKI NOVINAR (27) I NJEGOVA DEVOJKA: Pisao o poreskoj prevari čelnika vlasti, pa završio sa metkom u grudima!
Jan Kuciak, Foto: Facebook printscreen

skandal u bratislavi

UBIJEN ISTRAŽIVAČKI NOVINAR (27) I NJEGOVA DEVOJKA: Pisao o poreskoj prevari čelnika vlasti, pa završio sa metkom u grudima!

Za bilo kakve informacije o ubici raspisana je nagrada od milion evra

Objavljeno:

Jan Kučiak (27) slovački istraživački novinar koji je izveštavao o poreskoj prevari poslovnih ljudi povezanih s vladajućom strankom, pronađen je mrtav u svom domu.

Kučiaka je zasad nepoznata osoba ubila ispalivši mu metak u prsa, dok je njegova devojka Martina Kušnirova dobila metak u glavu.

Pronađeni su nakon što je policiju alarmirala njihova rodbina, zabrinuta jer im se nisu javljali sedam dana.

Tragovi na mestu događaja upućuju da se devojka pokušala sakriti od svog ubice, za kojeg se tvrdi da je profesionalac, a za bilo kakve informacije o njemu raspisana je nagrada od milion eura.

- Na osnovu dostupnih informacija čini se najverovatnije da je motiv povezan s istraživačkim radom novinara - rekao je ispred slovačke policije Tibor Gašpar u izjavi za novinare.

Kučiakova poslednja priča obavljena 9. februara bavila se sumnjivim transakcijama firmi povezanih s poslovnim čovjkom Marianom Kočnerom, a odnosile su se na luksuzni stambeni kompleks u Bratislavi koji se prošle godine našao u središtu političkog skandala. Kočner u ponedjeljak nije bio dostupan za komentar.

Spor oko tog stambenog kompleksa izazvao je 2017. proteste i pozive na ostavku ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinaka zbog saradnje s građevinskim preduzetnikom Ladislavom Basternakom, koji je pod istragom zbog moguće poreske prevare. Obojica su sve demantovali.

Slovački čelnici osudili su ubistvo.

- Moramo pronaći one koji su to učinili što je moguće pre i osigurati sigurnost svih novinara, koristeći sva sredstva s kojima raspolažemo -saopštio je predsednik Andrej Kiska.

Premijer Robert Fiko sazvao je vanredni sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Kalinakom, glavnim državnim advokatom, glavnim upravnikom policije i direktorom obaveštajne službe.

- Ako se dokaže da je ubistvo istraživačkog novinara povezano s njegovim poslom, to bi bio nezapamćen napad na slobodu govora i demokratije u Slovačkoj - izjavio je premijer Fiko.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.