ISTORIJSKI GOVOR TRAMPA: Napravićemo najmoćniji NUKLEARNI ARSENAL, Kina i Rusija su IZAZOV! (VIDEO)
Donald Tramp je nepovratno promenio svetsku politiku, Foto: AP/Win Mcnamee

obraćanje naciji

ISTORIJSKI GOVOR TRAMPA: Napravićemo najmoćniji NUKLEARNI ARSENAL, Kina i Rusija su IZAZOV! (VIDEO)

Govor je trajao 80 minuta

Objavljeno:

Predsednik SAD Donald Tramp je sinoć održao svoj prvi govor o stanju nacije, i nije izneverio ničija očekivanja.

- Nikada nije bio bolji trenutak da počnemo da živimo americcki san. Ko god da ste i odakle god da ste ovo je vaše vreme. Ako verujete u sebe i Ameriku možete sanjati i biti šta god želite i zajedno možemo da postignemo apsolutno sve - rekao je Tramp u govoru koji je trajao 80 minuta, preneo je BBC.

Tramp je objavio da je odlučio da zatvor u Gvantanamu i dalje ostaje otvoren, što je u suprotnosti sa željama i odlukama Baraka Obame.

Agencija AP ocenjuje da se Tramp obraćao duboko podeljenoj naciji i da je govor obilovao pohvalama na sopstveni račun i pozivima na optimizam u svetlu rastuće ekonomije.

S druge strane, upozorenja je uputio na račun kriminalnih grupa, trgovine drogom i nasilnih imigranata koji u SAD žive ilegalno.

Mediji prenose da je Tramp Rusiju i Kinu okarakterisao kao suparnike SAD koji dovode u pitanje američke interese, privredu i vrednosti.

- U svetu se suočavamo sa otpadničkim režimima, terorističkim grupama i suparnicima kao što su Kina i Rusija koji predstavljaju izazov za naše interese, privredu i naše vrednosti - rekao je Tramp.

On je pozvao republikance i demokrate da rade na postizanju kompromisa i isticao rezultate njegove administracije u privredi.

- Večeras sve pozivam da stavimo razlike na stranu, da nastojimo da nađemo zajednički jezik - rekao je Tramp u govoru pred Predstavničkim domom Kongresa.

Ipak, tokom govora u kojem je pozivao na na jedinstvo dve stranke bila je uočljiva podela između dve strane - republikanci su bučno aplauzom pozdravljali njegov govor, dok su demokrate uglavnom sedele u tišini.

Što se tiče spoljne politike, Tramp je poručio da se obnavlja ugled i moć SAD.

Prema njegovim rečima, u borbi koalicionih snaga protiv Islamske države, Irak i Sirija su skoro potpuno oslobođeni.

Najavio je da će se nastaviti angažman SAD u Avganistanu i da se više neće javno najavljivati planovi ili rokovi povlačenja.

Dotakao se i Jerusalima, podsetivši da su u UN na desetine zemalja glasale protiv prava SAD da prizna taj grad za izraelsku prestolnicu i navodeći da od Kongresa želi odluku kojom će se osigurati da američka finansijska pomoć inostranstvu "uvek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike".

Rukovodstvo Severne Koreje je nazvao "izopačenim", a Amerikancima je poručio da bi nastojanje Pjongjanga da dodje do nuklearnih raketa moglo "vrlo brzo da zapreti" SAD i obećao da će nastaviti maksimalan pritisak kako se to ne bi dogodilo.

On se založio za modernizaciju i obnovu američkog nuklearnog arsenala, ali i izrazio nadu da SAD nikada neće morati da ga upotrebe.

Nuklearni kapaciteti SAD moraju da budu "tako moćni da odvrate od bilo kakvog čina agresije", naveo je Tramp.

- Možda će jednog dana doći magičan trenutak kada će se zemlje sveta udružiti da bi eliminisale nuklearno oružje. Nažalost, još nismo do toga došli - ocenio je Tramp.

On je naveo da je predložio "pošten kompromis" za reformu imigracije i izrazio nadu da će dobiti podršku demokrata za usvajanje zakona u Kongresu.

Pozvao je i da se dodela viza za ulazak u SAD lutrijom zameni sistemom "utemeljenom na zaslugama", kao i da se zaustave imigracije putem porodičnih veza sem u slučaju supružnika i maloletne dece.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.