NEMAČKE AUTOMOBILSKE FIRME OPTUŽENJE ZA EKSPERIMETE NAD LJUDIMA: Stavljali su ih u sobu, pa ih sedam dana izlagali UŽASU!
Ljude izlagali štetnim gasovima, Foto: AP

jezivo

NEMAČKE AUTOMOBILSKE FIRME OPTUŽENJE ZA EKSPERIMETE NAD LJUDIMA: Stavljali su ih u sobu, pa ih sedam dana izlagali UŽASU!

Reagovala je i nemačka vlada

Objavljeno:

Evropsku grupu za istraživanje okoline i zdravlja u sektoru prometa (EUGT), koju su osnovali Dajmler, Folksvagen i BMW kao zajedničko istraživačko telo, optužili su za jezive eksperimente nad ljudima i životinjama.

Prošle nedelje, "Njujork Tajms" otkrio je kako je EUGT sproveo testiranje na 10 majmuna u hermetički zatvorenoj prostoriji, u koju su puštali gasove iz nekoliko automobila. Dok su im prikazivali crtane filmove, puštali su im ispušne dizelske gasove iz Folksbvagenove Bube.

Nemačke su novine otkrile kako je u drugom eksperimentu učestvovalo 19 muškaraca i šest žena, koji su takođe udisali gasove iz automobila. Eksperiment s ljudima trajao je sedam dana u laboratoriji u Ahenu, gde su ljude izlagali različitim koncentracijama gasova dizel motora, a uglavnom je reč o azot dioksidu.

Azot dioksid pojačava simptome bronhitisa i astme i dovodi do respiratornih upala i smanjenoj funkciji pluća. Izlaganje tim gasovima povezano je s preranom smrću od srčanih ili disajnih problema.

Istraživanja EUGT-a bila su zamišljena kako bi služila kao protuteža odluci Svetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, koja je klasificikovala dizel motor kao kancerogen. Proizvođači automobila tada su tvrdili da je moderna tehnologija smanjila štetne gasove i čestice iz dizel motora na siguran nivo.No, naknadno je otkriveno kako je Folksvagen na svoja vozila stavljao uređaje koji su varali na eko testovima.

Istraživanja EUGT-a danas je osudila nemačka vlada, a glasnogovornik kancelarke Angele Merkel, Stefen Sajbert, izjavio je kako se 'ti testovi na majmunima i ljudima ni na koji način ne mogu etički opravdati'.

Folksvagen se na Tviteru ogradio od eksperimenata.

- Znamo da su naučne metode kojima se koristio EUGT bile pogrešne, i istinski se izvinjavamo zbog toga - stoji u saopštenju.

Vođstva sve tri kompanije tvrde kako nisu bili upoznati s prirodom eksperimenata koje je EUGT sprovodio.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.