ČETNICI NA TRAMPOVOJ CRNOJ LISTI: Objavljen spisak na koji su svi čekali
Donald Tramp je uglavnom zadržao glavne tokove u spoljnoj politici SAD, Foto: AP

blokirana im je čitava imovina u SAD-u

ČETNICI NA TRAMPOVOJ CRNOJ LISTI: Objavljen spisak na koji su svi čekali

Reč je o popisu osoba koje su pod sankcijama američke administacije

Objavljeno: 14:17h

Američko ministarstvo finasija svake godine objavljuje spisak sankcionisanih pojedinaca i kompanija iz celog sveta. Kancelarija za kontrolu stranog vlasništva (OFAC) objavljuje pojedince koji rade za račun sankcionih država poput Sirije ili Severne Koreje, ali objavljuju i pojedince koji su dobili sankcije prema programima nevezanima za specifične države.

- Pojedinci, grupe ili entiteti kao što su teroristi i krijumčari narkotika označeni su prema programima koji nisu specifično vezani za neku državu. Takvim osobama blokirana je čitava imovina u SAD-u i američki državljani uopšteno ne smeju poslovati s njima - stoji u opisu OFAC-a.

Na ovom spisku su iz regiona Ranko Češić, osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina u logoru Luka kod Brčkog, zatim Četnički ravnogorski pokret, a svoje mesto na listi dobio je i Ljubo Ćesić Rojs, penzionisani general HV-a i odnedavno osuđen za nanošenje finansijske štete Republici Hrvatskoj. Osim toga, Rojs je nedavno prisiljen da ode u stečaj zbog duga od nekih osamsto hiljada kuna.

Pre otprilike godinu dana je Milorad Dodik završio na istoj toj listi zbog pretnje Dejtonskom sporazumu čije odredbe krši, potvrdila je u decembru prošle godine američka ambasada u Sarajevu.

- Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu pretnju u vezi sa ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Ova mera pokazuje čvrsto opredeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje", piše u izjavi dostavljenoj medijima.

Američki predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Trampfoto: profimedia

Bonus video:

Espreso.co.rs u poseti Tattoo studiju Mean Machine

(Espreso.co.rs / Izvor: express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.