OVAKO KIM DŽONG-UN FINANSIRA NUKLEARNI PROGRAM: Ključni izvor prihoda dolazi iz RUSIJE, a evo i od koga!
Radnici iz Severne Koreje uglavnom rade na gradilištima, Foto: EPA

kako opstaje zloglasni režim

OVAKO KIM DŽONG-UN FINANSIRA NUKLEARNI PROGRAM: Ključni izvor prihoda dolazi iz RUSIJE, a evo i od koga!

U Rusiji boravi više hiljada radnika iz Severne Koreje

Objavljeno:

Blatnjava predgrađa Sankt Peterburga prepuna su gradilišta na kojima radi više hiljada radnika iz Severne Koreje.

Prema izvešajima CNN-a, oni rade u gotovo "ropskim" uslovima, i žive u četvrtima posebno napravljenim za njih, a u Rusiji ih boravi oko 50.000.

Čak 80% svoje mukotrpne zarade radnici šalju nazad u svoju izolovanu zemlju, ali prihod ne ide njihovim porodicama, već se koristi za finansiranje režima Kim Džong-una.

Ujedinjene nacije zabrinute su da bi ovaj prihod, od skoro 500 miliona dolara godišnje, ide baš u budžet za finansiranje nuklearnog programa Severne Koreje.

Prema poslednjim sankcijama koje su uvedene za ovu zemlju, Savet bezbenosti UN odlučio je da sve zemlje moraju otpustiti radnike iz Severne Koreje do decemnbra 2019 godine. Cilj je da se tako zaustavi važan izvor prihoda za režim zemlje. Međutim, nije sigurno da će Rusija to ispoštovati, s obzirom na broj radnika koji boravi u toj zemlji.

Ove sankcije su uvedene nakon raketnog testa koji je Severna Koreja sprovela 29. novembra prošle godine, kada je testirala raketu dometa koji dopire čak do obala SAD.

Rusija je načelno podržala sankcije, međutim smatra da one nisu pravo rešenje za problem Severne Koreje. Upravo zbog toga nastavlja da zapošljava radnike i izvozi naftu u Severnu Koreju.

Analitičari smatraju da Rusija ne želi da se promeni režim izolovane zemlje i okrene ka Zapadu, međutim ruski zvaničnici često tvrde da je zarada ovih radnika jedini izvor prihoda za njihov narod koji već pati zbog sankcija koje su mu nametnute.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / CNN.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.