KAKAV ZAKON! Jedna životinja u Švajcarskoj ne sme da pati pred pripremu
Jastog, Foto: Print Screen Youtube

Ovo sigurno niste znali!

KAKAV ZAKON! Jedna životinja u Švajcarskoj ne sme da pati pred pripremu

Živi rakovi, uključujući i jastoga, više ne smeju da se transportuju na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste moraju uvek da budu čuvane u njihovom prirodnom okruženju.

Objavljeno:

Švajcarska je zabranila uobičajenu kulinarsku praksu ubacivanja svežih jastoga u proključalu vodu, u okviru izmena pravila o zaštiti životinja.

"Živi rakovi, uključujući i jastoga, više ne smeju da se transportuju na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste moraju uvek da budu čuvane u njihovom prirodnom okruženju. Oni od sada moraju da budu onesvešćeni pre nego što budu ubijeni", navodi se u novom pravilniku koji je vlada juče usvojila i koji će stupiti na snagu u martu.

Jastog/Ilustracija
Jastog/Ilustracijafoto: Wikipedia

Ta pravila takođe za cilj imaju i da razotkriju nezakonite farme pasa, da uvedu zabranu za uređaje koji se koriste za kažnjavanje pasa i navode niz uslova za uspavljivanje bolesnih ili povređenih životinja, kao i kazne za organizatore događaja kao što su životinjske borbe.

Švajcarska, kako se navodi, nije sama u odluci da zaštiti jastoge od okrutnog tretmana u kuhinji, kako ga opisuju aktivisti za zaštitu životinja.

Vrhovni sud u susednoj Italiji je takođe u junu izglasao da jastozi ne smeju da budu na ledu u restoranima zato što to kod njih izaziva neverovatno mučenje pre nego što postanu fina večera.

BONUS VIDEO:

Pitali smo političare šta je najjači utisak u 2017. godini

(Espreso/RTV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.