KIM TESTIRA NAJOPASNIJE ORUŽJE U ISTORIJI? Kad čujete o čemu je reč, NEĆE VAM BITI DOBRO!
Foto: AP

pripreme za rat

KIM TESTIRA NAJOPASNIJE ORUŽJE U ISTORIJI? Kad čujete o čemu je reč, NEĆE VAM BITI DOBRO!

Vlada Sjedinjenih Država bila upoznata sa testovima, koji su imali za cilj da utvrde da li bi antraksna bakterija mogla da preživi visoke temperature

Objavljeno: 11:43h

Severna Koreja sprovodi eksperimente na biološkom oružju, kako bi testirala mogućnost punjenja bojevih glava na raketama antraksom.

Japanski novinar Ashai je napisao, navodeći neidentifikovanu osobu, koja je povezana s obaveštajnim službama u Južnoj Koreji, da Severna Koreja sprovodi eksperimente u biološkom oružju kako bi testirala mogućnost punjenja bojnih glava koje nose antraks.

Nakon smrti žene se OKAMENIO: 10 do sad NEPOZNATIH činjenica O STALJINU! (FOTO)

U izveštaju Asahi navodi se da je vlada Sjedinjenih Država bila upoznata sa testovima, koji su imali za cilj da utvrde da li bi antraksna bakterija mogla da preživi visoke temperature koje se javljaju prilikom ponovnog ulaska bojnih glava iz svemira.

Vest da je Severna Koreja možda testirala bojne glave sa antraksom, dolazi dok se predsednik Južne Koreje Mun Džae In trudi da ubrza odnose sa Kinom i severom pre Zimske olimpijade u Južnoj Koreji u februaru. On je u utorak rekao da je spreman da odloži vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama.

foto: fonet fonetap

Pjongjang vidi zajedničke vežbe kao pripremu za rat, dok je Peking još uvek ljut zbog raspoređivanja američkog protivraketnog sistema, poznatog kao THAAD, od strane Južne Koreje. Kina smatra da moćni radar sistema može videti daleko na njenoj teritoriji, ali Seul tvrdi da je to potrebno da bi se čuvali od pretnja koje predstavljaju raketni i nuklearni programi Severne Koreje. Seul je predložio potencijalno kašnjenje bušotina u Vašingtonu, o čemu je razgovarano tokom samita prošle nedelje između Muna i kineskog predsednika Ksi Đinpinga, izjavio je u sredu zvaničnik predsedničke plave kuće u Seulu. Kina je u prošlosti predložila aranžman "zamrzavanja za zamrzavanje" po kojem će Severna Koreja zaustaviti svoje nuklearne i projektilske testove u zamenu za zaustavljanje vežbi. Međutim, Vašington je odbacio tu ideju, a Pjongjang nije pokazao veliko interesovanje za pregovore.

Američki državni sekretar Rek Tillerson izjavio je u utorak u Otavi da nije bio svestan bilo kakvih planova za "promenu dugotrajnih i zakazanih i redovnih vojnih vežbi".

foto: pixabay.com

- Severna Koreja je ove godine povećala svoje rakete i nuklearne testove do nivoa bez presedana, a svaka nova provokacija sa severa bi "neizbežno uticala" na vežbe - rekao je zvaničnik Blu Hausa. - To je znak snažne poruke predsednika da Severna Koreja ne sme provesti nikakvu provokaciju (tokom Olimpijade). - rekao je zvaničnik novinarima. Severna Koreja je takođe pogođena povećanim međunarodnim sankcijama zbog svojih raketnih i nuklearnih testova ove godine.

Sjedinjene Države su dale Kini nacrt rezolucije za strožije sankcije UN u Severnoj Koreji i nadaju se brzom glasanju od strane Veća sigurnosti UN-a, rekao je zapadni diplomata u utorak, ali se Peking još uvek nije prijavio. Podaci o nacrtu datom Kini prošle nedelje nisu bili odmah dostupni, ali SAD žele da pojačaju globalne sankcije kako bi podstakle Severnu Koreju da se odrekne programa oružja u cilju razvijanja rakete sa nuklearnim oružjem sposobnim da pogodi Sjedinjene Države. Kina je nastavila sa određenim ograničenjima za grupne ture na jugu, saopštila je u sredu agencija za putovanja u Južnu Koreju.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.