Otišao je da pliva i nikad se nije vratio! Misterija PREMIJEROVOG NESTANKA I DANAS TRESE JAVNOST! (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

bio je špijun

Otišao je da pliva i nikad se nije vratio! Misterija PREMIJEROVOG NESTANKA I DANAS TRESE JAVNOST! (VIDEO)

Prijatelji su ga izgubili sa vidika i podigli uzbunu, nakon čega je organizovana jedna od najvećih potraga u istoriji Australije

Objavljeno:

Australijski premijer Harold Holt je nestao - su reči koje su 17. decembra 1967. punile sve medijske naslove u Australiji i svetu. Tog dana je Holt (59) s prijateljima isplovio na otvoreno more kod plaže Čeviot u blizini Melburna, gde je nakon nekog vremena odlučio da mmalo otpliva. Iako je bio iskusan plivač, čini se da je potcenio jake morske struje i ignorisao savete prijatelja da ne ide na plivanje.

NIKADA JE NIJE ZABORAVIO: Oženio se drugom, pa BIVŠOJ poslao poruku koja će vam SLOMITI SRCE! (FOTO)

Nekoliko dana pre samog nestanka, Holt se srušio u parlamentu. Službena verzija bila je ‚‚manjak vitamina u organizmu" ali pretpostavlja se da se radilo o srčanom udaru.

Osim toga, Holt je patio od hroničnih bolova u ramenu zbog koje je pio lekove, a navodno i konzumirao morfijum. Ipak, ušao je u more i izgubio se nakon nekoliko minuta, piše CNN.

Prijatelji su ga izgubili sa vidika i podigli uzbunu, nakon čega je organizovana jedna od najvećih potraga u istoriji Australije. Nakon dva dana potrage, telo i dalje nije bilo pronađeno pa je vlada 19. decembra službeno saopštila da se Holt smatra mrtvim, a premijersku poziciju preuzeo je njegov zamenik Džon MekEvan.

Holt je postao premer Australije 1966. godine, nepune dve godine pre svog nestanka. Mnogi ga smatraju prvim modernim australiskim premijerom, a uprkos svom kratkom mandatu ostao je upamćen po brojnim postignućima.

Jedno od njih je zamena državne valute iz australijske funte u australijski dolar, a za vreme njegovog mandata izglasao se i legendarni referendum (1967.) kojim je Aboridžine proglasilo zakonitim građanima Australije.

foto: Print Screen Youtube

Holt je bio jako cenjen i voljen u političkom svetu, pa je negovao prijateljstva s brojnim moćnim čelnicima, poput tadašnjeg američkog predsednika Lindona Bajnsa Džonsona.

Te vruće nedjelje, 17. decembra 1967., vremenski uslovi su bili idealni za kupanje u moru. Holt je kao vrsni sportista u duši zanemario svoje zdravstvene probleme i zaputio se na poslednje plivanje u životu. Svedoci sa plaže tog su dana rekli policiji da je plima bila iznadprosečno visoka, a jedan od njih je vidio Holta kako pliva, ali premijer je odjednom nestao i više se nikad nije vratio.

Cela Australija je bila u ogromnom šoku. Holta su tražili svi - od policije, vojske do građana. U potrazi je učestvovalo više od 300 ljudi. Nikakvi tragovi nisu nikad pronađeni, a policija je odmah isključila mogućnost samoubistva.

Naravno, i u ovom slučaju javile su se teorije zavere, od kojih je vredno izdvojiti onu da je u čitav slučaj bila uključena međunarodna zajednica i da je Holta otela podmornica, ruska ili kineska.

O tome je napisana i knjiga ‚‚Premijer je bio špijun" autora Antonija Greja. Iako službenih dokaza o utapljanju nema, jer telo nikad nije pronađeno, zadržao se utisak kako se Holt utopio. Imao je 59 godina.

foto: Print Screen Youtube

(Espreso.co.rs / Izvor: cnn.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.