FEJSBUK I GUGL NA UDARU NOVINARA: Bogatite se na vestima koje mi proizvodimo, VREME JE DA PLATITE!
Foto: ap/kay nietfeld

vest ima cenu

FEJSBUK I GUGL NA UDARU NOVINARA: Bogatite se na vestima koje mi proizvodimo, VREME JE DA PLATITE!

Fejsbuk prošle godine utrostručio profit na 10 milijardi dolara zahvaljujući tuđem radu!

Objavljeno:

Evropske novinske agencije pozvale su internet kompanije da plaćaju autorska prava za korišćenje novinskih sadržaja na kojima ostvaruju ogromne profite.

NOSTRADAMUSOVA PROROČANSTVA ZA 2018. GODINU: Neće vam se svideti ovo što čitate!

Zahtev devet agencija objavljen je u trenutku kada se u EU razgovara o direktivi kojom bi se Fejsbuk,Gugl, Tviter i drugi vodeći igrači na internetu primorali da plate za milione novinskih članaka koje koriste ili "linkuju", prenela je agencija AFP, jedna od potpisnica zahteva.

foto: ap/jeff chiu

- Fejsbuk je postao najveći medij u svetu - navele su agencije.

Ni Fejsbuk ni Gugl nemaju redakciju... Oni nemaju novinare u Siriji koji rizikuju živote, niti u Zimbabveu da istražuju Mugabeov odlazak (sa vlasti), niti urednike da provere i potvrde informacije koje su novinari poslali sa terena, dodaje se u apelu novinskih agencija.

- Sloboda pristupa infromacijama navodno je jedna od velikih pobeda interneta. Medjutim, to je mit - upozorile su evropske novinske agencije dodajući da - informisanje javnosti košta mnogo novca -

foto: ap/soeren stache

Vesti su, kako se navodi u deklaraciji, drugi razlog, posle povezivanja sa prijateljima, što ljudi idu na Fejsbuk koji je prošle godine utrostručio profit na 10 milijardi dolara.

foto: ap/virginia mayo

Internet giganti, čiji profiti skaču zahvaljući "tudjem radu" aposrbuju izmedju 60 i 70 odsto prihoda od oglašavanja dok su isti prihodi novinskih agencija samo u Francuskoj prošle godine pali za devet procenata, "što je katastrofa za industriju"

- Godine su prošle (a da ništa nije uradjeno) i slobodne i pouzdane novinske agencije su sada u opasnosti jer mediji jednostavno više neće biti u mogućnosti da plate vesti - navele su evropske agencije.

- Raznovrsni i pouzdani izvori vesti, stub demokratije, rizikuju da budu potkopani - dodaje se u zajedničkoj deklaraciji.

(Espreso.co.rs/beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.