TRAMPOV POTEZ KOJI ĆE ZAPALITI REGION: SAD priznaje Jerusalim za glavni grad Izraela!
Foto: Pixabay

UGROŽEN MIR

TRAMPOV POTEZ KOJI ĆE ZAPALITI REGION: SAD priznaje Jerusalim za glavni grad Izraela!

Već su reagovali Palestinci, koji najavljuju novi ustanak

Objavljeno:

Donald Tramp je doneo odluku da američku ambasadu u Izraelu premesti u Jerusalim iz Tel Aviva, i na taj način prizna Jerusalim kaoglavni grad Izraela.

Međutim, ta olduka ima veliku težinu i gotovo sigurno će ugroziti mir između Izraelaca i Palestinaca.

Več je reagovala Arapska liga, kao i predsednik Turske Redžep Erdogan. Iz Arapske lige poručili su kako Amerikanci nisu svesni koliko je taj korak opasan, dok je Erdogan pretio da će prekinuti sve dimplomatske odnose sa Izraelom.

300 BORACA ISIS-A SE VRAĆA NA BALKAN: Džihadisti nakon poraza dolaze nazad kućama!

Palestinski Hamas je najavio novi ustanak (Intifadu) ukoliko se ova odluka sprovede u delo. Oglasio se i nemački ministar spoljnih poslova.

-Priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela ne rešava problem, već pre doliva ulje na vatru. Nije ni u čijem interesu da se tako nešto dogodi-izjavio je Zigmar Gabrijel.

Takođe, mnogi su mišljenja da če Tramp na ovaj način prekršiti međunarodne sporazume.

Nakon Prvog arapsko-izraelskog rata 1947-’48, zapadna obala Jordana i istočni Jerusalim pripali su Jordanu. U Šestodnevnom ratu 1967, Izrael je zaposeo istočni deo Jerusalima koji je gotovo u potpunosti nastanjen Arapima, a nekoliko godina kasnije, 1980, spojio je to sa ostatkom grada, koji je proglasio za svoju metropolu. Otada se borba oko kontrole nad Jerusalimom i njegovim svetinjama dodatno pooštrila.

Koliko su izraelsko-palestinski odnosi delikatni govori i činjenica da je drugi ustanak Palestinaca odnosno Intifadu izazvala jednostavna šetnja tadašnjeg izraelskog predsednika Brdom hrama 2000.godine. Sukobi u kojima je dosta ljudi izgubilo život trajali su četiri godine.

(Espreso.co.rs / DW.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.