Pojavio se RADIOAKTIVNI OBLAK nad Evropom: Šta čeka naš kontinent?
Foto: Pixabay

SAOPŠTENJE IRSN-A

Pojavio se RADIOAKTIVNI OBLAK nad Evropom: Šta čeka naš kontinent?

Peres je rekao da su proteklih nedelja IRSN i drugi instituti za nuklearnu bezbednost u Evropi izmerili visok nivo rutenijuma 106, radiokativnog nuklida koji nastaje deljenjem atoma u nukleranom reaktoru

Objavljeno:

Radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedelja nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra, saopštio je danas Francuski institut za nuklearnu bezbednost IRSN.

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu. Institut napominje da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi, preneo je Rojters.

IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge.

To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan.

- Ruske vlasti rekle su da nisu obaveštene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji - rekao je direktor IRSN Žan Mark Peres za Rojters.

On je dodao da institut još nije stupio u kontakt sa kazahstanskim zvaničnicima.

Peres je rekao da su proteklih nedelja IRSN i drugi instituti za nuklearnu bezbednost u Evropi izmerili visok nivo rutenijuma 106, radiokativnog nuklida koji nastaje deljenjem atoma u nukleranom reaktoru.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.