HAOS, PILOTI MIG-29 ODBILI DA LETE! Svi su izjavili da su nespremni za let, panika u avijaciji Bugarske!
Foto: Wikipedia/Chavdar Garchev

odbili poslušnost

HAOS, PILOTI MIG-29 ODBILI DA LETE! Svi su izjavili da su nespremni za let, panika u avijaciji Bugarske!

Čak 8 od 10 pristiglih motora iz Rusije nije uvedeno u upotrebu zbog problema s dokumentacijom

Objavljeno: 16:15h

Piloti MiG-29 aviona bugarske avijacije juče su odbili da lete na svojim mašinama, piše vazduhoplovni magazin Aeropres iz Bugarske, a prenosi Tangosix.rs.

Naime, juče su u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Graf Ignjatijevo otkazani svi letovi, jer su piloti masovno prijavljivali psihičku nespremnost za letenje.

U bazi opremljenoj lovcima MiG-29 trebalo je da se izvrše uobičajni trenažni letovi ali je letački sastav prijavio da oseća "nesigurnost u letenju", pa su sve aktivnosti koje su za danas planirane otkazane.

Inače, regulativom je definisano da, ako se pilot ne oseća pripremljenim i uverenim u bezbednost izvršavanja letačkog zadatka, on može da ga ne izvrši.

Iz Ministarstva odbrane su za televiziju bTV izjavili da su piloti prestali da lete zbog nezadovoljstva situacijom u Ratnom vazduhoplovstvu, a zamenik ministra odbrane Atanas Zaprjanov rekao je da je nedostatak poverenja pilota povezan sa nedovoljnom obukom koja je rezultat nedovoljnog naleta.

Inače, stanje u bugarskoj lovačkoj avijaciji je loše, zbog logističkih i tehničkih problema i nedovoljnim resursima.

Pre svega, to su problemi sa motorima - 8 od 10 pristiglih motora iz Rusije nije uvedeno u upotrebu zbog problema sa dokumentacijom.

Inače, izvori Aeropresa navode da su problemi sa motorima RD-33 još dublji - navodno je jedan motor koji je remontovan u Poljskoj i koji je još bio u garanciji već imao otkaz sistema za upravljanje mlaznikom, a otkaz je imao i jedan od dva motora koji su remontovani u Rusiji i koji je bio isporučen na proleće.

Osim toga, Bugari nemaju dovoljno maziva za MiG-ove, pa će biti problem da se 8 motora koji su remontovani u Rusiji puste u upotrebu jer nema ulja za njihovu rekonzervaciju.

Bugarska skupština je pre mesec dana odlučila da proces nabavke novih borbenih aviona ponovo krene iz početka, čime je zamena MiG-ova 29 odložena za dalju budućnost.

(Espreso.co.rs/Tangosix.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.