POLITIČKI ZEMLJOTRES U EVROPI: Španska vlada ukinula autonomiju Kataloniji?
Foto: Reuter

Sad je na potezu barselona

POLITIČKI ZEMLJOTRES U EVROPI: Španska vlada ukinula autonomiju Kataloniji?

Premijer Rahoj je rekao da "ovo niko nije želeo", ali da je to "moralo da se uradi"

Objavljeno: 14:29h

Vlada Španije morala je da primeni član 155 Ustava i time faktički ukinula autonomiju Katalonije, "iako to nije želela", izjavio je španski premijer Marijano Rahoj.

On je rekao da će time ovlašćenja katalonske administracije biti preneta na centralnu vladu u Madridu.

Prema članu 155 ustava Kraljevine Španije, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", Madrid može da "preduzme neophodne mere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes".

Cilj sednice vlade je da se donese odluka o tome koja će konkretna ovlašćenja biti oduzeta Kataloniji koja trenutno uživa široku autonomiju, uključujući kontrolu nad zdravstvom i obrazovanjem, ali i drugim oblastima.

Nakon što je Katalonija 1. oktobra održala zabranjeni referendum o nezavisnosti, Ustavni sud Španije saopštio je da je nedavni referendum o otcepljenju Katalonije bio nezakonit, a španski parlament je odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španije.

Rahoj je zatražio od Senata direktna ovlašćenja za raspuštanje regionalne vlade u Kataloniji i hitno raspisivanje vanrednih izbora u tom španskom regionu.

On je tako zatražio dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava, dodajući da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već se odnosi samo na smenjivanje separatističkih katalonskih lidera. Vlada u Madridu se odlučila na ovakav korak da bi blokirala napore katalonskih lidera da proglase nezavisnost posle referenduma o nezavisnosti Katlonije održanog 1. oktobra, navodi agencija AP. (Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.