IZBORI U AUSTRIJI ZAVRŠENI: OVP Sebastijana Kurca odnela pobedu (FOTO)
Foto: Fonet

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI

IZBORI U AUSTRIJI ZAVRŠENI: OVP Sebastijana Kurca odnela pobedu (FOTO)

Kurc (31) je glavni kanditat za pobedu na izborima zahvaljujući njegovim planovima za smanjenje priliva imigracije i radnika iz siromašnijih istočnoevropskih država

Objavljeno: 17:35h

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati sa birališta.

Kurc bi, na osnovu ishoda izbora mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade u svetu. OVP je, prema 42,4 odsto prebrojanih birališta osvojio 30,2 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore održanih 2013.godine, plus od 6,3 odsto. Time je OVP, nakon dugo godina, ponovo dospela na prvo mesto političke scene Austrije. Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea koja je osvojila 26,8 odsto glasova, što je dobitak od +6,3 procenata. Tek na trećoj poziciji nalazi se Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,3 odsto, za 0,6 odsto manje nego pre četiri godine.

foto: Reuter

U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,3 odsto (+0,3 procenata), a očekuje se da će u poslaničkim klupama ostati i Zeleni,koji su osvojili 4,9 odsto, ali koji su pretrpeli najveći gubitak sa -7,5 odsto. Takođe bi i Lista Pilc mogla ući u skupštinu, pošto je za sada osvojila 4,3 odsto. Za sada su prebrojani glasovi pre svega u ruralnim delovima Austrije, tako da se još očekuju glasovi iz velikih gradova, koji mogu promeniti redosled, izuzev na samom vrhu. Na ovim izborima o drugoj poziciji, ali i partijama koje će preći cenzus odlučiće glasački listići predati putem pošte. Naime, više od 800.000 glasačkih listića za glasanje putem pošte naručeno je za ove izbore, što je 14 odsto glasačkog tela. Glasovi predati putem psoste, koji će se prebrojati tek od sutra, mogu uticati na konačan rezultat, posebno o pitanju ko prelazi, a ko ne prelazi cenzus od četiri odsto.

U Austriji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori i sve ukazuje na to da će u odnosu na vladajuće stranke levog centra odlične rezultate ostvariti konzervativne i partije krajnje desnice.

Registrovano je oko 6,4 miliona glasača.

Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna i konzervativna Narodna stranka (OVP) razmenili su optužbe za prljavu predizbornu kampanju.

Koaliciona Vlada raspala se u maju kada je na čelo OVP došao sadašnji ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

Prema rezultatima Anketa, Kurc (31) je glavni kanditat za pobedu na izborima zahvaljujući njegovim planovima za smanjenje priliva imigracije i radnika iz siromašnijih istočnoevropskih država.

foto: EPA

Njegovi stavovi slični su opozicionoj Partiji Slobode (FPO) na čijem je čelu Hans-Kristijan Štrahe.

Rezultati anketa govore da će se FPO i SPO boriti za drugo mesto na izborima.

Kurc: Nadam se dobrom rezultatu koji omogućava prave promene

Lider OVP Sebastijan Kurc, koji bi nakon današnjih parlamentarnih izbora, sa svega 31 godine života, mogao biti najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali i najmlađi šef vlade jedne zapadne zemlje, izrazio je nadu da će ishod parlamentarnih izbora omogućiti prave promene.

On je, nakon što je predao svoj glas, u pratnji devojke Suzane, rekao da se nada da će veliki broj Austrijanaca iskoristiti svoje pravo glasa.

Dolazak Kurca na glasanje propraćeno je uz ogromnu pažnju domaćih i stranih medija.

Inače Kurc je glasao u školi, gimnaziji, koju je nekada i pohađao kao đak.

Najviše medija prisustvovalo je dolasku Kurca na biralište, što je izazvalo i delimično haotične scene oko njega, sa novinarima i kamermanima koji su se gurali da dođu do njegove izjave.

Kern: Optimističan sam

foto: EPA

- Austrijski kancelar i lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kern glasao je danas nešto posle 10:30, a u izjavi novinarima bio je veoma kratak i vidno napetiji od ostalih lidera stranaka koji su danas već glasali.

Kern je na biralište izašao sa suprugom Eveline, uz veliko interesovanje medija koji su pokušali da dobiju izjavu.

U izjavi je rekao da je veoma optimističan.

- Planirali smo dugo da slavimo - poručio je on.

Pokušao je da prenese da je opušten rekavši da je upravo džogirao, i da planira da do kraja glasanja provede vreme sa svojom porodicom.

U video poruci, koju je naknadno postavio na Fejsbuku, Kern je pozvao birače da izađu na izbore, dodavši da je danas važan dan, tokom kojeg se odlučuje kojim pravcem će se kretati Austrija u budućnosti.

foto: AP

- Veoma je važno da izađete i odlučite šta će biti sa zemljom, jer u suprotnom će to neko drugi učiniti za vas - kazao je Kern.

Lunaček: Samo da ne uđe FPO u vladu

Nosilac liste stranke Zelenih Ulrike Lunaček izrazila je danas, nakon što je glasala na prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji, nadu da neće doći do ulaska Slobodarske partije (FPO) u novu austrijsku vladu, jer bi to bilo problematično za zemlju, koja bi bila dovedena u tešku međunarodnu poziciju.

Lunaček je, u izjavi novinarima, izrazila uverenje da će Zeleni ostvariti bolji rezultat nego što pokazuju istraživanja, a svoje uverenje zasniva na mnogim pdorškama koje je dobila tokom predizborne kampanje.

Naime, istraživanja javnog mnjenja ukazivala su na to da Zeleni svakako neće na današnjim izborima moći da ostanu dvocifreni, već i da će morati da strepe za prelazak cenzusa.

U stranci je došlo do cepanja, odnosno odlaska značjanog funkcionera, koji je obeležio delovanje stranke u parlamentu, Petera Pilca, koji je osnovao zasebnu listu.

- Nadam se da će mnogo ljudi izaći na glasanje i da će se u poslednjem trenutku odlučiti za nas. Tu pre svega mislim na one koji u srcu razmišljaju zeleno, ali su nesigurni - kazala je Lunaček, koja je druga od lidera parlamentarnih partija koja je izašla danas na glasanje.

(Espreso.co.rs/Agencije/Srna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.