UZBUNA ZBOG POVEĆANE RADIOAKTIVNOSTI U EVROPI: Iscureo opasni RUTENIJUM-106, sumnja se na akcident u ISTOČNOJ EVROPI!
Foto: PIxabay

nešto nije u redu

UZBUNA ZBOG POVEĆANE RADIOAKTIVNOSTI U EVROPI: Iscureo opasni RUTENIJUM-106, sumnja se na akcident u ISTOČNOJ EVROPI!

Povišeni nivoi izotopa rutenijum-106 zabeleženi su u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj od 29. septembra

Objavljeno:

Nemački zvaničnici objavili su da je detektovan nagli porast radioaktivnosti u vazduhu iznad zapadne i centralne Evrope, piše Dejli Mejl.

Povišeni nivoi izotopa rutenijum-106 zabeleženi su u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj od 29. septembra.

Izvor kontaminacije je još uvek nepoznat, ali proračuni pokazuju da bi moglo da bude reči o kontaminaciji koja je nastala negde u istočnoj Evropi.

Stručnjaci iz Nemačke Federalne kancelarije za zaštitu od radijacije (FORP), pošto su pet meteoroloških stanica detektovale tragove radioaktivnih čestica.

I stanice širom kontinenta su detektovale povećanje nivoa izotopa.

Inače, nivo koji je otkriven je nizak, 17.000 puta niži od dozvoljenog nivoa za ovaj izotop, i nema opasnosti za ljudsko zdravlje.

Zvaničnici su dodali da izvor kontaminacije nije mogla da bude nesreća u nekoj nuklearnoj elektrani.

- Nove analize pokazuju da je izvor kontaminacije rutenijumom-106 na istoku Evrope, na udaljenosti većoj od 1.000 kilometara od Nemačke - piše u saopštenju FORP.

Rutenijum-106 je izotop koji se koristi za terapiju zračenjem, pogotovo kod tumora oka. Koristi se i kao izvor energije za napajanje satelita.

(Espreso.co.rs/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.