SVEŠTENIK ŠOKIRAO SVET: Žene ne treba da voze, imaju samo četvrtinu mozga muškarca!
Foto: AP/Ilustracija

SVEŠTENIK ŠOKIRAO SVET: Žene ne treba da voze, imaju samo četvrtinu mozga muškarca!

U Saudijskoj Arabiji žene nemaju prava da voze kola i na javnim mestima se drže se dalje od muškaraca koji nisu članovi njihove porodice

Objavljeno:

Saudijskom svešteniku koji je rekao da ženama ne treba dozvoliti da voze jer imaju samo "četvrtinu" mozga jednog muškarca zabranjeni su verski obredi.

Saad al Hidžiri suspendovan je sa svih verskih aktivnosti u južnoj saudijskoj provinciji Asir, pošto su njegove reči naišle na burnu reakciju na društvenim mrežama te ultrakonzervativne zemlje gde se primenjuje stroga verzija islama.

U video snimku u kome se on predstavlja kao visoki verski zvaničnik Hidžri kaže da žene obično imaju "polovinu mozga muškarca", ali da nemaju više od "četvrtine" kad idu u šoping i da im prema tome ne treba dozvoliti da voze.

foto: AP/Ilustracija

Hidžiri je kasnije rekao da je to lapsus, prema onlajn listu Sabk (Sabq). Njegove rečisu osudili aktivisti za prava žena, ali su i imale podršku iz nekih konzervativnih krugova. U Saudijskoj Arabiji žene nemaju prava da voze kola i na javnim mestima se drže se dalje od muškaraca koji nisu članovi njihove porodice. U restoranima postoje odvojeni delovi za porodice i za neoženjene muškarce.

(Espreso.co.rs/BETA/AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.