PUTIN OTKRIO ISTINU O RUŠENJU KULA BLIZNAKINJA I BIN LADENU: Ovo su najkontroverznije verzije teorije zavere (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

otkrio sve

PUTIN OTKRIO ISTINU O RUŠENJU KULA BLIZNAKINJA I BIN LADENU: Ovo su najkontroverznije verzije teorije zavere (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ne veruje u verziju da su američke specijalne službe umešane u teroristički napad izveden 11. septembra 2001. godine u Njujorku

Objavljeno:

- Ne verujem da su američke obaveštajne službe organizovale teroristicki napad u Njujorku - rekao je Putin u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu.

Putin je u istom intervjuu rekao i je da je 11. septembra 2001. kada su izvedeni napadi prekinuo sve i pozvao predsednika SAD. On je rekao da je odmah prekinuo planirane vojne vežbe sa novim strateškim snagama kako bi pružio podršku američkom narodu i njegovom predsedniku Džordžu Bušu.

foto: Reuters

Putin je istakao da razume da je ljudima na čelu država i vlada u takvim situacijama potrebna moralna podrška i da je Rusija želela da da tu podršku predsedniku Bušu, za kog je, kako je rekao ruski predsednik, verovala da je čovek "sa kojim bi mogla da sarađuje".

foto: Printscreen / Youtube

Na Stounovo pitanje kako to da Ruska Federacija nije otkrila gde je Bin Laden i šta se stvarno dešavalo sa njim, s obzirom na to da Rusija ima dugu istoriju obaveštajne službe u Avganistanu, Putin je rekao da Al Kaida nije rezultat ruskih aktivnosti.

"Ona je rezultat aktivnosti naših američkih prijatelja. Sve je to počelo tokom Sovjetskog rata u Avganistanu, kada su američki obaveštajci obezbedili podršku različitim strujama islamističkog fundamentalizma pomažući im da se bore protiv sovjetskih trupa u Avganistanu", podsetio je Putin.

Ruski predsednik je ponovio da su Amerikanci odgajili Al Kaidu i Bin Ladena i da se onda to otrglo kontroli. "Uvek je tako. Stoga, njih treba okriviti", zaključio je Putin.

foto: Profimedia

Danas se obeležava 16. godišnjica terorističkih napada na SAD, kada je život izgubilo blizu 3.000 ljudi.

Dva oteta aviona su tada udarila u kule „bliznakinje“ Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, kao i u kompleks Pentagona u Vašingtonu.

Direktna posledica terorističkog napada 11. septembra 2001. godine bila je odluka Bele kuće, sa DŽordžom Bušom mlađim na čelu, da objavi rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima u prvim decenijama 21. veka.

Mnoge teorije zavere pojavile su odmah posle samog napada na Svetski trgovinski centar, a neke od njih su potkrepljene različitim dokazima, dok su druge samo pretpostavke. Jedna od takvih teorija je i da su SAD organizovale i izvršile napad na kule bliznakinje kako bi kasnije likvidirale Osamu bin Ladena.

Predstavljamo vam najpoznatije teorije zavere vezane za 11. septembar i razloge zbog kojih ne bi trebalo da verujete u njih.

Kule bliznakinje je raznela kontrolisana eksplozija

Teoretičari zavere tvrde da snimak kula koje padaju ukazuje da je reč o kontrolisanoj eksploziji i to zbog načina na koji se naginju pre rušenja.

Jedan američki naučnik čak je tvrdio da je testirao uzorke srušenih kula i pronašao tragove hemikalija koje ukazuju na upotrebu eksploziva.

Međutim, u slučaju demoliranja neke zgrade kontrolisanm eksplozijama, one se ruše od dna, a ne od vrha. Osim toga, eskplozije koje se vide na snimu, posledica su toga što gornji spratovi padaju na donje.

Takođe, postavljanje eksploziva bilo bi zahtevan posao koji ne bi mogao da prođe nezapaženo.

Pentagon je pogodio projektil, a ne avion

Skeptici tvrde da avion nije mogao da ostavi rupu na građevini kružnog oblika i da je ona trebalo da bude drugačija, u slučaju da je u Pentagon uleteo avion. Oni dodaju da su delovi aviona doneti na to mesto, kako bi se isfabrikovala priča o terorističkom napadu.

Ova teorija zanemaruje važne dokaze o telima putnika i posade na mestu napada. Takođe, hiljade ljudi videlo je kako avion kruži, a zatim leti pravo u Pentagon. Svako ko bi eventualno podmetao ostatke aviona, sigurno bi bio primećen.

Zgrada 7 Svetskog trgovinskog centra sigurno je uništena eksplozivnim sredstvima, jer avion nije udario u nju

Ova teorija delimično je zasnovana na izjavi vlasnika zgrade, koji je u strahu od njenog rušenja rekao da bi vatrogasce odmah trebalo izvesti napolje. Upotrebio je reči: “Povucite ih” (Pull it), što može da se interpretira i kao sleng za demoliranje zgrade.

Međutim, rušenje su izazvali požari koji su se sa susednih kula proširili na “Sedmicu”.

Oteti avioni bili su prepuni eksploziva i njima se upravljalo daljinski

Neki teoretičari zavere veruju da su putnici ili ubijeni na nekom drugom mestu, a njihova tela bačena u more, ili da su i sami deo zavere i da se sada kriju pod novim identitetima. Kao glavni dokaz navode to što su oni nakon što su teroristi preuzeli kontrolu nad letom, mobilnim telefonima zvali bližnje svesni da im se bliži kraj. Skeptici, međutim, tvrde da pozivi ne bi bili mogući zbog visine na kojoj je letelica bila i da je korištena tehnologija oponašanja zvukova.

Pozivi su zapravo upućeni sa satelitskih telefona pričvršćenih na sedišta u avionu.

Izrael je stajao iza napada, jer je hteo da Ameriku uvuče u konflikt sa arapskim svetom

“Dokaz” za ovu tvrdnju je to što je navodno 4.000 Jevreja koji su radili u Svetskom trgovinskom centru, baš 11. septembra izostali s posla, jer su bili upozoreni od strane Izraelske obaveštajne službe Mossad.

Međutim, ta teorija nastala je kada je Ministar spoljnih poslova Izraela rekao da je u gradovima pod napadom bilo 4.000 Izraelaca. Inače, više od desetine stradalih u napadu bili su Jevreji.

Četvrti avion koji je navodno bio usmeren na Belu kuću, oboren je projektilom

Predsednik Buš naredio je da se avion obori, ukoliko to bude neophodno, ali je veća verovatnoća da su putnici pokušali da preuzmu kontrolu nad avionom od otmičara i da je zato pao u Pensilvaniji.

(Espreso.co.rs / Agencije / Sputnjik / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.