SVE JE MOGUĆE: Ako Severna Koreja ispali projektil na SAD, odgovor će biti brutalan!
Foto: Fonet

tenzije rastu

SVE JE MOGUĆE: Ako Severna Koreja ispali projektil na SAD, odgovor će biti brutalan!

SAD ima kao odgovor na raspolaganju B61 termonuklearnu gravitacionu bombu, kojoj može da se podesi punjenje od 0,3 kilotona do 340 kilotona, a većina američkih borbenih aviona mogu da je nose

Objavljeno:

Američki portal "Nešnal interest" koji se bavi vojnom analitikom, kontaktirao je više istaknutih američkih zvaničnika iz sektora odbrane, postavljajući im pitanje "Kako bi Amerika odgovorila u slučaju da Severna Koreja ispali nuklearnu raketu".

U slučaju rata na korejskom poluostrvu postavlja se pitanje kako bi Sjedinjene Američke Države reagovale ako bi se upotrebilo taktičko nuklearno oružje na bojnom polju, ukoliko ono ne bi bilo usmereno protiv na glavne civilne centre.

TRAMP PRETI SEVERNOJ KOREJI, RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO? Ovo nikako ne smeju da urade, ili će biti sravnjeni!

Analitičari su podeljeni po ovom pitanju, ali većina smatra da kada se jednom pređe nuklearna crta, jedini odgovor bi bio nuklearni.

- Kada neš neprijatelj upotrebi nuklearno oružje iz bilo kog razloga, prelazi nuklearnu granicu i poziva na nuklearni odgovor. Američki vojni komandanti neće reći "Oh, to je bila samo eksplozija, treba da odgovorimo". Oni bi odgovorili ogromnim, razarajućim nuklearnim napadom. I naše nuklearno oružje i komanda i kontrola, svi su dizajnirani da funkcionišu u okruženju nuklearnog rata, ne samo sa slabašnim EMP eksplozijama - rekao je ekspert za kontorlu oružja Džozef Cirincione za "Nešnel interest".

Penzionisani general američke avijacije Dejvid Deptula, dekan Mičigenskog instituta i bivši šef obaveštajne službe, složio se sa Cirincioneom.

- Napad nukelarnim oružjem je baš to. Ne postoji "taktički" nuklearni napad. Izrazi poput "taktički" i "strateški" se odnose na posledice i rezultate, ne na materijalne stvari kao avion ili oružje - kaže Deptula.

SAD ima kao odgovor na raspolaganju B61 termonuklearnu gravitacionu bombu, kojoj može da se podesi punjenje od 0,3 kilotona do 340 kilotona, a većina američkih borbenih aviona uključujući i F-16C, F-15E i eventualno F-35, mogu da je nose.

- Pretpostavljam da bi svaki odgovor SAD bio nuklearni, ali to je pitanje za predsednika. Bombarderi koji su stacionirani u Evropi mogu da nose nuklearne bombe - rekao je Džošua Polak urednik "Nonproliferejšn Revjua".

Tomas Kalender istraživač odbrambenog programa fondacije Heritaž, ipak je skeptičan po pitanju da li bi SAD upotrebile nuklearno oružje u Severnoj Koreji.

- Bilo bi zanimljivo kako bi SAD odgovorile na bombardovanje ili nuklearni napad. Malo je verovatno da bi odgovor bio nuklearan, jer trenutno nemamo taktičko nuklearno naoružanje. Mislim da bi bila teška odluka podići B61s bombardere, pogotovu što se sve nuklearne mete Severne Koreje mogu uništiti i konvencionalnim oružjem - napisao je za Kalender za "Nešnal interest".

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.