POČELO NAORUŽAVANJE: Japan odobrava rekordan budžet za nove presretače raketa!
Foto: AP

upućen zahtev

POČELO NAORUŽAVANJE: Japan odobrava rekordan budžet za nove presretače raketa!

Veliki deo sredstava predviđen je za nabavku unapređenih raketnih presretača sa povećanim dometom, visinom leta i preciznošću tipa "SM-3 Blok 2A"

Objavljeno:

Japansko Ministarstvo odbrane zatražilo je rekordan budžet za kupovinu raketnih presretača i ostale opreme za odbranu zemlje od dodatnih lansiranja projektila iz Severne Koreje.

Planirani budžet od 48 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja počinje u aprilu sledeće godine veći je za 2,5 odsto od ovogodišnjeg.

DA LI JE TRAMP UPRAVO OBJAVIO DA ĆE BACITI BOMBU NA KOREJU? Razgovori nisu rešenje, 25 godina nas ucenjuju!

Veliki deo sredstava predviđen je za nabavku unapređenih raketnih presretača sa povećanim dometom, visinom leta i preciznošću tipa "SM-3 Blok 2A", kao i raketa tipa zemlja-vazduh "PAC-3 MSE", koje su zajedno razvili Japan i SAD, prenio je AP.

Zahtev za povećanje vojnog budžeta upućen je usled rasta zabrinutosti povodom raketne pretnje iz Severne Koreje i jačanja tenzija između Pjongjanga i Vašingtona.

Severna Koreja je u utorak, 29. avgusta, ispalila balističku raketu iznad japanskog ostrva Hokaido, koja ja potom pala u Tihi okean. Pjongjang je u julu testirao još dva balistička projektila i zapretio da će napasti američko pacifičko ostrvo Guam.

Japan trenutno poseduje dvostepeni raketni odbrambeni sistem, sastavljen od presretača na ratnim brodovima u Japanskom moru i projektila "PAC-3s", koji se ispaljuju ukoliko prva linija odbrane zakaže.

Novi "SM-3 Blok 2A" projektil ima dvostruko veći domet.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.