KIM NASTAVLJA SA PRETNJAMA: Japan je prvi, biće još lansiranja!
Foto: AP

zaoštrena retorika

KIM NASTAVLJA SA PRETNJAMA: Japan je prvi, biće još lansiranja!

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara

Objavljeno:

Vrhovni lider Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Džong Un izjavio je danas da jučerašnje testiranje balističke rakete predstavlja "prvi korak vojne operacije (Korejske narodne armije) na Pacifiku i smisleni uvod u obuzdavanje Guama", preneli su severnokorejski državni mediji.

Kim je navodno bio na mestu lansiranja rakete „Hvasong 12“ u utorak.

„Hvasong 12“ je, navodno, raketa koju je Kim imao na umu kada je pretio raketnim napadom na Gvam, američku teritoriju otprilike 3.430 kilometara jugoistočno od Korejskog poluostrva.

KATASTROFA U AMERICI: Uragan Harvi ubio najmanje 18 ljudi, iz ZOO vrta moglo bi da pobegne 350 ALIGATORA!

Raketa "hvasong-12" srednjeg dometa, "presekla je nebo iznad ostrva Hokaido i rta Erimo duž unapred određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u severnom Tihom okeanu", izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

- Vežba nije uticala na bezbednost susednih zemalja - prenosi KCNA, dodajući da je severnokorejski predsednik izrazio "veliko zadovoljstvo" zbog lansiranja rakete.

- Biće još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti - prenela je KCNA, citirajući Kima.

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters, podsećajući da je 2009. godine poslednji put projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan. U svetu je zavladala zabrinutost usled najnovije eskalacije krize na Korejskom poluostrvu, nakon što je Pjongjang lansirao raketu koja je preletela Japan i pala u Tihi okean.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.