PREKID PREGOVORA: Turska džinovskim koracima napušta Evropu!
Foto: Fonetap

jasan stav

PREKID PREGOVORA: Turska džinovskim koracima napušta Evropu!

Erdoganova čistka posle neuspelog puča u julu 2016. godine izazvala je zabrinutost za posvećenost Turske vrednostima EU kao što su ljudska prava i vladavina prava

Objavljeno:

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da Turska u potpunosti snosi krivicu za slom pregovora o svom ulasku u EU, i upozorio da Ankara brzo napušta Evropu, javlja AFP.

- Turska se povlači iz Evrope džinovskim koracima - rekao je Junker na godišnjoj konferenciji ambasadora zemalja članica EU u Briselu, dodajući da je na turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da zvanično proglasi kraj nastojanja Turske da uđe u EU.

SEVERNA KOREJA ISPALILA RAKETU KA JAPANU! SAD: Ovo nije pretnja po nas

Junker je rekao da sumnja na to da se Erdogan nadao da će Evropa biti ta koja će prekinuti pregovore, i to zbog toga da bi za njihovu propast "mogao da okrivi EU".

Ali EU mora da izbegne "upadanje u tu zamku", jer je "odgovornost isključivo na turskoj strani", rekao je Junker.

Prekid pregovora je čisto teoretsko pitanje, jer pregovora i nema, rekao je Junker.

foto: Reuters

Kako podseća AFP, odnosi između EU i Turske, a naročito između Berlina i Ankare, tokom poslednjih nekoliko meseci pali su na najniži nivo, usled čega su pozivi za obustavljanje pristupnih pregovora sa Turskom postali sve učestaliji.

Turska je u oktobru 2005. počela zvanične pregovore o članstvu u EU, međutim napredak je spor, uprkos obećanjima EU da će ubrzati proces ako Ankara zaustavi priliv migranata u Evropu.

Erdoganova čistka posle neuspelog puča u julu 2016. godine izazvala je zabrinutost za posvećenost Turske vrednostima EU kao što su ljudska prava i vladavina prava.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.