U MJANMARU NEREDI NE JENJAVAJU! U sukobima poginule 104 osobe, evakuisano 4.000 seljaka koji nisu muslimani! (FOTO)
Foto: ap

situacija se ne smiruje

U MJANMARU NEREDI NE JENJAVAJU! U sukobima poginule 104 osobe, evakuisano 4.000 seljaka koji nisu muslimani! (FOTO)

Evakuacija je nastupila u vreme kada hiljade Rohingja pokušava da pobegne preko granice u Bangladeš

Objavljeno:

Broj poginulih u nasilnim sukobima koji su počeli započeli u petak koordinisanim napadima pobunjenika iz redova muslimanske etničke grupe Rohingja porastao je na 104, pokazuju podaci Rojtersa koji se zasnivaju na zvaničnim objavama.

foto: EPA

Kako navodi britanska agencija, među poginulima većinom su ekstremisti, ali i 12 pripadnika bezbednosnih snaga i nekoliko civila.

Vlada Mjanmara saopštila je da je evakuisala najmanje 4.000 seljaka, koji nisu muslimanske veroispovesti, zbog aktuelnih sukoba u severozapadnoj državi Rahin.

foto: Reuter

Evakuacija je nastupila u vreme kada hiljade Rohingja pokušava da pobegne preko granice u Bangladeš.

Vlada Mjanmara saopštila je da istražuje da li su članovi međunarodnih grupa za humanitarnu pomoć umešani u navodnu pobunjeničku opsadu sela u državi Rahin.

foto: ap

UN su izvukle "osoblje koje nije suštinsko" iz oblasti, rekao je portparol UN.

Oko 2.000 osoba uspelo je da uđe u Bangladeš od petka, pokazuju procene izbeglica Rohindža koje žive u improvizovanim kampovima u Bangladešu.

Zvaničnici Mjanmara pre dva dana saopštili su da je najmanje 71 osoba poginula, među kojima 12 pripadnika bezbednosnih snaga Mjanmara, u napadu muslimanskih ekstremista u zapadnoj državi Rahin.

foto: Reuter

Oko 150 ekstremista u noći između četvrtka i petka je mačetama, oružjem i improvizovanim eksplozivnim napravama napalo bezbednosne snage na 20 policijskih i graničnih kontrolnih punktova.

foto: Reuter

Napad je usledio nekoliko sata nakon što je Savetodavna komisija, koju predvodi bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, podnela konačan izveštaj u kom se vladi Mjanmara predlaže da brzo deluje u cilju poboljšanja ekonomskog razvoja i socijalne pravde u državi Rahin da bi se razrešilo nasilje između budista i muslimanske manjine Rohingja.

foto: Reuter

Kancelarija Aung San Su Chi je na Fejsbuku objavila da je namera bila da se napadi izvedu u vreme objavljivanja Ananovog izveštaja.

foto: Reuter

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.