URAGAN HARVI SAMO ŠTO NIJE ZAHVATIO TEKSAS: Građani od Trampa traže vanredno stanje, čeka se odgovor! (FOTO) (VIDEO)
Foto: EPA

panika

URAGAN HARVI SAMO ŠTO NIJE ZAHVATIO TEKSAS: Građani od Trampa traže vanredno stanje, čeka se odgovor! (FOTO) (VIDEO)

Dok se uragan Harvi bliži Teksasu preteći da nanese najgoru štetu američkoj teritoriji u poslednjoj deceniji, guverner te države Greg Abot zatražio je od predsednika SAD Donalda Trampa da izda "upozorenje na veliku katastrofu", a Tramp namerava da u Teksas otputuje početkom iduće nedelje

Objavljeno:

Samo nekoliko sati pre nego što će, kako su meteorolozi najavili, snažna oluja punom snagom zahvatiti obalu Teksaškog zaliva, Abot je upozorio da je Harvi, kako se ispostavlja, "veoma kompleksan i opasan uragan", prenosi AFP.

"Očigledno, već u ovoj fazi možemo reći da će to biti veoma velika katastrofa", istakao je on, dodavši da je prethodno od Trampa zatražio da tu nepogodu proglasi katastrofom kako bi "federalna vlada uputila dodatnu pomoć i podršku".

Abot je Teksašanima, u televizijskom obraćanju, poručio da, ako žive u regionu u kojem je naložena evakuacija, poslušaju taj savet i, dok mogu, odu odatle i izbegnu opasnost, navodi Rojters.

Za pristižuću oluju treće kategorije, čiji je udar najavljen za kasno večeras ili sutra rano ujutro, priprema se čitava teksaška obala, pa se tako stanovnici te oblasti koji su odlučili da ostanu kod svojih kuća u panici opskrbljuju ogromnim količinama hrane, vode i gasa, dok drugi daskama oblažu prozore i vrata svojih kuća i poslovnih prostora, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Mnogi, međutim, u žurbi napuštaju priobalne oblasti jer su zvaničnici pozvali stanovnike da se evakuišu, pa su na putevima protežu duge koline vozila, prenosi Rojters.

Kako je najavljeno, uragan će najpre zahvatiti područje kod Korpus Kristija u Teksasu, uz kiše koje će doneti poplave duž obale centralnog Teksasa, a možda će protutnjati i iznad Meksičkog zaliva pre nego što udari na Hjuston.

Aviokompanije su otkazale letove, škole su zatvorene, a koncerti i drugi odavno planirani događaju u Hjustonu i priobalnim oblastima su odloženi.

Tako je, zbog uragana koji se bliži, britanski rok muzički sastav "Koldplej" odložio koncert koji je u Hjustonu bio zakazan za večeras.

foto: Fonet

Ej-Bi-Si njuz navodi da će, čak i nakon što uragan pogodi obalu Teksasa, efekti moćne oluje trajati danima, sa obilnim kišama koje će, kako se prognozira, padati od danas do srede.

"To će biti oluja o kojoj ćemo pričati, nažalost, u narednih najmanje sedam dana", kaže za američku televiziju meteorolog Džindžer Zi.

"Glas Amerike" je ranije javio da se stanovnici južne obale Meksičkog zaliva u Teksasu pripremaju za dolazak uragana Harvi, večeras ili sutra rano ujutro.

Navodi se da se prodavnice pokrivaju drvenim pločama, dok se jaka oluja, snimljena kamerom NASA, kreće preko toplih voda Meksičkog zaliva prema obali Teksasa i sve više jača kako dolazi. Zvaničnici naglašavaju da oni koji ignorišu naredbu o evakuaciji, čine to na sopstveni rizik.

Očekuje se da će uragan Harvi ispustiti skoro 100 centimetara kiše na široko područje obale Teksasa tokom naredna tri dana. Bela Kuća je saopštila da su federalni resursi spremni da ako bude potrebno budu upućeni u Teksas.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.