Poginuo imam koji je osmislio napade u Španiji! Hteli su da napadnu bombama, ali su sami eksplodirali!
Foto: EPA / Jaume Sellart

Osujetili im plan

Poginuo imam koji je osmislio napade u Španiji! Hteli su da napadnu bombama, ali su sami eksplodirali!

Pretpostavlja se da je napad trebalo da bude veći, ali je sčlučajna eksplozija podstakla još veći bes terorista, a to objašnjava zašto je napad izvršen kombijem

Objavljeno:

POLICIJA UPALA U STAN MONSTRUMA IZ BARSELONE: Ono što su tamo zatekli ih je zaprepastilo! (VIDEO)

Španska policija je identifikovala tela pronađena u kući uništenoj u eksploziji u kojoj je planiran teroristički napad na Barselonu. Kuća u gradu Alkanar, dva sata vožnje prema jugu od Barselone, uništena je u eksploziji u sredu, noć pre nego što je terorista u kombiju ubio 13 ljudi na ulici La Rambla u Barseloni.

Pronađeno telo imama Katalonska policija veruje da se eksplozija u Alkanaru dogodila slučajno, dok su teroristi povezani s napadima u katalonskim gradovima ove nedelje pripremali eksploziv za sofisticirane napade koje su planirali. Gubitak dvaju članova terorističke ćelije i materijala od kog su planirali da naprave bombe, podstakao je ostatak grupe da smrtonosni napad na La Rambli izvedu kombijem, zaključili su istražitelji.

foto: Reuters / Heino Kalis

- Nastavili su da žele zlo, samo ne onako kako su očekivali da će ga napraviti - rekao je šef katalonske policije, Hosep Luis Trapero. Policija je otkrila kako je jedno od identifikovanih tela ono bivšeg imama, Abdelbaki es Satija, koji je verovatno bio i duhovni vođa grupe. Uz imama, u eksploziji je poginuo i Mohamed Houli Čemlal.

foto: EPA / Jaume Sellart

Promenili su planove

Policija veruje da su članovi grupe hteli da napune tri kombija eksplozivima i da istovremeno izvedu tri napada dok im planovi nisu poremećeni. Od 12 terorista kojima je kuća u Alkanaru služila kao baza, petoricu je ubila policija u Kambrilsu kada su pokušali da izvedu napad noževima, četvorica su uhvaćena, a ostatci dvojice su pronađeni u uništenoj kući. Za 22-godišnjim Marokancem, Jounesom Aboujakoubom se intenzivno traga i policija nema pretpostavki o tome gde bi mogao biti. Još uvek se ne zna ni ko je od članova ćelije vozio kombi na La Rambli i pobegao nakon toga. U Kambrilsu je ubijen 17-godišnji Mousa Oukabir kog su španski mediji identifikovali kao vozača, ali policija nije prihvatila ovu teoriju.

foto: Reuters / Heino Kalis

Uhvaćeni novinari U Alkanaru su uhapšena i dva španska novinara koji su prošli policijske barijere i ušli u ostatke uništene kuće u Alkanaru. Tri talijanska novinara koja su svedočila tome nisu uhapšena jer nisu prešla policijske granice. U napadu na ulici La Rambla u Barseloni povređeno je 120 ljudi, a poginulo ih je najmanje 13. U Kambrilsu je poginula jedna žena.

foto: Reuters / Heino Kalis

(Espreso.co.rs / Izvor: index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.