NJEGOVU MISIJU JE ISTORIJA ZAPAMTILA: Na dnu Tihog okeana pronađen najpoznatiji američki ratni brod iz Drugog svetskog rata! (FOTO)
Foto: Reuters

Potonuo za 12 minuta

NJEGOVU MISIJU JE ISTORIJA ZAPAMTILA: Na dnu Tihog okeana pronađen najpoznatiji američki ratni brod iz Drugog svetskog rata! (FOTO)

Čuvena krstarisa ISS Indianapolis konačno je pronađena

Objavljeno:

Krstarica USS Indianapolis, koja je isporučivala komponente atomske bombe koja se koristila na Hirošimi, pronađena je posle 72. godine.

Ovaj vojni brod nestao je nakon što je japanska podmornica torpedovala u poslednjim danima Drugog svetskog rata.

foto: EPA/Paul G. Allen

Tim civilnih istraživača na čelu sa Majkrosoftovim suosnivačem Polom Alenom otkrio je krstaricu na dnu severnog Pacifičkog okeana, ispod površine na 18.000 metara.

Njeno potonjivanje je dovelo do najvećeg gubitka života na moru u istoriji američke mornarice.

foto: Reuters

Pre napada 30. jula 1945. upravo je završila tajnu misiju koja je isporučivala komponente atomske bombe koja se koristila u Hirošimi.

Brod je potonuo za svega 12 minuta, što znači da nije mogao da pošalje signal za pomoć odnosno da rasporedi spasilačku opremu.

foto: AP

Od 1.196 članova posade, otprilike 300 je potonulo zajedno sa brodom. Preostalih 900 su se suočile sa izloženošću, dehidratacijom, trovanjem slanim vodama i napadima ajkula dok su plutali sa nekoliko čamaca za spasavanje i gotovo da nisu imali hrane ili vode.

Mornarica je saznala za potapanje četiri dana kasnije kada je brod na rutinskoj kontroli spasao 317 preživelih.

foto: Reuters
foto: EPA/Paul G. Allen

(Espreso.co.rs / CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.