TRAMP JE VRATIO RASIZAM: Svi su ga napustili i osudili, a jedna osoba ga brani!
Foto: Fonet/Reuters

složno protiv mržnje

TRAMP JE VRATIO RASIZAM: Svi su ga napustili i osudili, a jedna osoba ga brani!

Tramp je danas saopštio da će raspustiti Američki industrijski savet i Strateško-politički forum, nakon što je osam direktora, medju kojima i direktorka kompanije "Kembel Sup" Denis Morison i direktor "3M" Inge Tulin, najavilo da napušta panele

Objavljeno:

Američki mediji, građani, Holivud i političari sa oba krila ujedinili su se u izjavama protiv predsednika SAD Donalda Trampa, kojeg optužuju za podršku rasizmu.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država ostao je sam, a podršku su mu nakon izjava o napadu u Šarlotsvilu otkazale čak i stranačke kolege iz Republikanske partije.

Tramp je na poslednjoj konferenciji ponovio da bi za nerede koji su izbili trebalo osuditi obe strane, od čega su se listom ogradili i najzvučnija imena njegove stranke.

CAR JE GO: Trampa napustile sve velike kompanije, a on se zahvalio na Tviteru!

Kongresmeni Pat Tiberi iz Ohaja i Džastin Amaš iz Mičigena među prvima su po imenu prozvali Donalda Trampa na Tviteru i izrazili svoje nezadovoljstvo, dok je Vil Hurd iz Teksasa rekao za Si-En-En da bi predsednik trebalo da se izvini zbog svojih izjava. Ipak, mnogi nisu pominjali Trampa, ali su jasno osudili fanatizam, pa je tako predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan napisao da "ne sme da postoji moralna dvosmislenost".

Senator Berni Sanders je napisao da rasisti "sramote zemlju i milione Amerikanaca koji su se borili i izgubili živote da bi pobedili nacizam".

Među retkima, javno u odbranu predsednika stala je jedna od najpoznatijih starleta na svetu - Paris Hilton, koja je rekla da ne veruje u priče o Trampu.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Iako je Tramp odbacio sve optužbe, a medijska izveštavanja nazvao lažnim, protiv njega su reagovali čak i zvaničnici iz Evrope. Premijerka Velike Britanije Tereza Mej rekla je da nema nikakve sličnosti između ekstremizma i onih koji protiv njih protestuju, dok je nemački ministar pravosuđa Hajko Mas rekao da je nedopustiv način na koji Tramp sada pokušava da izgladi svoje izjave.

Negodovanje protiv Trampa prelilo se iz političkih krugova i na ulice, gde su se juče stotine demonstranata okupili ispred "Tramp kule" u Njujorku i vikale: "Ne Tramp, ne KKK, ne fašističkoj SAD". Njima su se priključile i brojne javne ličnosti, a glumac Mark Rafalo i producent Majkl Mur stali su na čelo kolone, dok je jedan od najboljih košarkaša sa američkog kontinenta Lebron Džejms rekao da je Tramp "vratio rasizam u modu".

foto: Reuters

- Uvek je postojala rasna mržnja u SAD. To je poznato, ali je Donald Tramp to vratio u modu - rekao je igrač Klivlenda.

Kongresmeni na Tviteru osuli paljbu po predsedniku

Senator Džon Mekejn napisao je da "nema nikakve moralne jednakosti između rasista i Amerikanaca koji se suprotstave mržnji i nepravdi. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država mora to da kaže", rekao je Džon Mekejn.

Kritikama se priključio i Mit Romni, koji je rekao da su u pitanju dve potpuno različite strane.

foto: Reuters

- Ne, nije isto. Jedna strana je rasistička, fanatična i nacistička. Druga se protivi rasizmu i nepoštenosti. Moralno, to su različiti univerzumi - naveo je Romni.

Pol Rajan je istakao da je Belačka nadmoć odbojna. "Moramo biti jasni. Ovo je netrpeljivost suprotna svemu onome za šta se ova zemlja zalaže i ne sme da postoji moralna dvosmislenost", napisao je na Tviteru republikanac.

Tramp negira optužbe

Tramp je na poslednjoj konferenciji ponovo odbacio sve optužbe protiv sebe.

foto: Reuters

Za naciste je rekao da su sramota za zemlju, a na pitanje novinara zašto mu je trebalo toliko vremena da da izjavu, rekao je da je želeo da ima sve činjenice jer "ono što priča mora da bude tačno".

Napuštaju ga savetnici

Tramp je danas saopštio da će raspustiti Američki industrijski savet i Strateško-politički forum, nakon što je osam direktora, medju kojima i direktorka kompanije "Kembel Sup" Denis Morison i direktor "3M" Inge Tulin, najavilo da napušta panele.

Trampove savete su činili biznismeni iz najuticajnijih američkih kompanija kao što su Dženeral Motors, Dizni, Boing, Volmart, Morgan end Čejs, Del, Ibm, Ander Armor, Uber, Tesla, Intel.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.