TRI RAZLOGA ZAŠTO JE PUTIN TAKO MOĆAN! Američki CNN istražio najveću boljku Zapada
Foto: Reuters

bog u rusiji

TRI RAZLOGA ZAŠTO JE PUTIN TAKO MOĆAN! Američki CNN istražio najveću boljku Zapada

Počelo "dekodiranje" Putina...

Objavljeno:

U serijalu “Dekodiranje Rusije“ CNN je pokušao da objasni i zašto je ruski predsednik Vladimir Putin toliko moćna politička ličnost.

Kako se navodi, njegova moć potiče iz tri izvora – sajber moći, vojne moći i kulta ličnosti, što stvara široku mrežu uticaja.

“Iako Moskva odbacuje da su njeni hakeri učestvovali u formiranju rezultata izbora za američkog predsednika, ona je pod optužbama da je izazvala i ometanja u izbornim procesima u Estoniji i Ukrajini“, navodi se.

Takođe, ističe se da enormna hakerska moć Rusije, moć države i raširen kriminal nisu noviteti, već sve to vuče korene iz Sovjetskog Saveza. “Tadašnji fakulteti su izgrađeni u sistemu koji treba da iznedri inženjere svetske klase“, navodi se. Kao drugi faktor Putinove moći ističe se snažna vojska. “Ona je pod Putinovom kontrolom. Mnogo toga, uključujući i nuklearne bombe je sovjetsko nasleđe, a Putin troši velike količine novca za stalnu modernizaciju. Ipak, stručnjaci navode da rusko konvencionalno oružje ima ograničenu mogućnost da stvori vojnu moć daleko od svojih granica“, navodi CNN.

foto: EPA/Alexei Nikolsky

Na kraju, ali ne i najmanje važno – Putinova moć se krije i u njegovoj neverovatnoj popularnosti. “Iako njegovo ponašanje privlači kritike od svetskih lidera, sve više Rusa slavi svog lidera, naročito posle akcija u Ukrajini i Siriji. Zašto? Zato što većina Rusa želi da njihova država ima što veći uticaj na svetske događaje, čak i ako to donosi sankcije i pogoršanje njihovog životnog standarda“, navodi se. CNN dodaje i da Putin profitira i zbog političkog sistema u Rusiji, kao i od medijske slike, gde postoji nulta toleracija na kritike lidera.

(Espreso.co.rs / b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.