PEKING ODGOVORIO TRAMPU: Nećemo sedeti skrštenih ruku!
Foto: Reuters

nanose štetu

PEKING ODGOVORIO TRAMPU: Nećemo sedeti skrštenih ruku!

Ministarstvo u Pekingu je poručilo da Sjedinjene Države treba da "cene" saradnju i dobro stanje kinesko-američkih trgovinskih odnosa, i upozorilo da bi svaka američka akcija nanela štetu

Objavljeno:

Kina će preduzeti mere za zaštitu svojih interesa ukoliko Sjedinjene Države naškode trgovinskim vezama, objavilo je danas Ministarstvo trgovine u Pekingu, nakon što je američki predsednik Donald Tramp potpisao nalog za pokretanje istrage povodom navodne krađe intelektualne svojine u Kini.

Trampov potez, prva direktna trgovinska mera njegove administracije protiv Kine, dolazi u vreme povećanih tenzija zbog nuklearnih ambicija Severne Koreje, mada je malo verovatno da će on uskoro izazvati promene u trgovinskim vezama, prenosi agencija Rojters.

KIM ODUSTAO OD LANSIRANJA RAKETA NA GUAM: Svet je upravo izbegao početak VELIKOG RATA!

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer će imati godinu dana da razmotri da li će pokrenuti zvaničnu istragu o kineskoj politici o intelektualnoj svojini, za koju Bela kuća i američke industrijske grupacije tvrde da šteti američkim preduzećima i radnim mestima.

Sjedinjene Države bi trebalo da uvaže objektivne činjenice, da postupaju u skladu sa svojim obećanjima u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a ne da gaze principe multilateralizma, naveo je neimenovani portparol kineskog Ministarstva trgovine u saopštenju.

foto: Reuter

- Ako američka strana ignoriše cinjenice i ne poštuje multilateralne trgovinske principe preduzimajući akcije koje štete obostranim trgovinskim interesima, Kina apsolutno neće sedeti 'skrštenih ruku' i posmatrati, i svakako će doneti sve odgovarajuće mere i odlučno zaštititi kineska zakonita prava - dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo u Pekingu je poručilo da Sjedinjene Države treba da "cene" saradnju i dobro stanje kinesko-američkih trgovinskih odnosa, i upozorilo da bi svaka američka akcija nanela štetu "kako trgovinskim odnosima, tako i kompanijama dveju zemalja".

foto: Reuters

Kina kontinuirano jača svoju administrativnu i sudsku zaštitu intelektualne svojine, dodao je ministarstvo.

Rojters navodi, međutim, da kineska politika prisiljava strane kompanije da predaju svoje tehnologije partnerima u zajedničkim preduzećima u Kini, kao i da ne daje rezultate u sprečavanju krađa intelektualne svojine, što je dugogodišnji problem sa kojim se suočavalo nekoliko američkih vlada.

Zvaničnici Trampove administracije procenili su da ceh kineske krađe intelektualne svojine možda dostiže iznos od čak 600 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.