SPREMALI MASAKR NA PROSLAVI GDE JE BIO I PUTIN: Teroristi imali dva paklena plana (VIDEO)
Foto: AP

sprečen haos

SPREMALI MASAKR NA PROSLAVI GDE JE BIO I PUTIN: Teroristi imali dva paklena plana (VIDEO)

Izbegnuta velika tragedija koja je mogla da zadesi Rusiju

Objavljeno: 21:11h

Ruska policija objavila je da uhvatila teroriste koji su planirali da izazovu sudar dva ekspresna voza i kamion pun eksploziva dovedu na proslavu na kojoj je nalazio ruski predsednik Vladimir Putin. Iako se sve odigralo krajem jula, detalji su u medije procurili tek nedavno. Navodno je džihadistička ćelija koja deluje na području Rusije planirala da izvede sabotažu na vozovima koji voze kroz železničku stanicu nedaleko od Sankt Peterburga. Plan im je bio da izvedu napad za vreme održavanja Kupa Konfederacija koji se održavao prošlog meseca, a koji je bio generalna proba za Svetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

"Nakon što bi pogodio prepreku, jedan brzi voz trebalo je da iskoči iz šina i pogodi drugi voz koji bi dolazio iz suprotnog smera", objavila je moskovska Komsomolskaja Pravda. Vozovi su trebali da se kreću brzinom od 300 kilometara na sat zbog čega bi verovatnoća da se ova tragedija izbegne bila mala, maltene nikakva. Ali čini se da džihadisti nisu baš sve napravili kako su naumili. Naime, voz je naišao na prepreku, ali se ništa nije dogodilo. Putnici koji su se u njemu nalazili nisu ništa primetili, a zaposleni železnice morali su da potpišu izjavu da o incidentu neće govoriti sve dok FSB ne istraži šta se tačno dogodilo. Ubrzo nakon sabotaže s vozom, FSB ih je razotkrio. Otkriveno je i da su imali još planova. Ukoliko bi im plan u kom bi se sudarila dva brza voza propao, postojao je rezervni plan prema kom bi kamion pun eksploziva odvezli u centar grada u kom se tog dana održavala fudbalska utakmica, kažu izvori iz FSB-a.

Pronađeni su dokumenti u kojima stoji da će napad biti izvršen 30. juna u Sankt Peterburgu, kada je u toku bilo održavanje proslave Dana Ruske mornarice na kojoj je bio prisutan i predsednik Putin.

Napad je uspešno sprečen, a snimci koje je nedavno objavio FSB, pokazuju trenutak u kom su naoružani agenti uhvatili sedam osumnjičenih za koje se tvrdi da su s područja centalne Azije.

Uhvaćeni, među kojima neki obučeni za tehnike sabotaže, prikazani su u videu kako leže na podu vezani lisicama. Uhvaćeni su tokom noćne racije u prodavanici automobila u sklopu koje je i jedan stan. Njihova imena i nacionalnosti nisu otkriveni, a u toku je dalja istraga, piše Dejli mejl.

(Espreso.co.rs/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.