Tramp preti, a Bela kuća nema pojma kako da se nosi sa Severnom Korejom!
Foto: Reuters

nove tenzije

Tramp preti, a Bela kuća nema pojma kako da se nosi sa Severnom Korejom!

List "The Atlantic" ukazuje na to da Tramp nije dorastao zadatku da se nosi sa problemima severnokorejskog nuklearnog problema

Objavljeno: 11:36h

Pretnje američkog predsednika Donalda Trampa Severnoj Koreji dolivaju ulje na vatru u već uzavreli konflikt i dodaju još nesigurnosti.

Trampova retorika sa "vatrom i besom" zvuči kao eho jezika severnokorejske propagande i podseća nas da na obe strane konflikta sede nestabilni i krhki lideri, obojica nesigurni u svoju poziciju i nestrpljivi da ojačaju svoji imidž "snažnog lidera".

Još jedna mana Trampove pretnje, na koju je ukazao bivši ministar odbrane Vilijam Peri, jeste ta da će, ako nema prave politike niti plana koji bi pratio takve opasne pretnje, predsednikov kredibilitet nastaviti da opada, piše "Independent".

- Nuklearno odvraćanje je jedino efikasno ako se pretnje smatraju pouzdanim, prazne pretnje štete stavu naše nacionalne bezbednosti - napisao je Peri na Tviteru.

List "The Atlantic" ukazuje na to da Tramp nije dorastao zadatku da se nosi sa problemima severnokorejskog nuklearnog problema.

U trenucima balansiranja na ivici nuklearnog rata, američki građani žele da njihov vođa bude neko kome mogu da veruju, neko ko je iskren, neko koga strani lideri vide kao verodostojnog, da bi mogli da shvate ozbiljno njegove izjave.

Žele da im vođa bude neko ko je sposoban da pažljivo pregleda sve dokaze i razmotri dobre i loše strane pred donošenje odluka. Žele nekog ko ima tim ekspertskih savetnika čijem sudu može da veruje i nekog ko može da podnese loše vesti.

foto: Reuters

Problem je u tome što Tramp nema nijednu od tih karakteristika, piše "The Atlantic". On se pokazao veoma neiskrenim, lagao je javnost o velikim i malim stvarima i Amerikanci nisu u poziciji da veruju onome što bi on mogao da kaže u trenucima prave krize.

Osim toga, njemu ne mogu da veruju ni strani lideri, među kojima su i važni američki saveznici.

Njegovi neprijatelji ne znaju da li da ozbiljno shvate njegove pretnje, naročito zato što je on poznat kao čovek koji je već "pretio praznom puškom".

Trampova strategija sa Severnom Korejom je upoređena sa "teorijom ludaka" Ričarda Niksona koji je želeo da uveri neprijatelje da je spreman na sve jer je lud. Možda će ishod pre biti taj da Severna Koreja zaključi da on nije sposban ni za šta, kada se uzmu u obzir njegovi prethodni rezultati.

Analitičari upozoravaju na opasnosti loše kalkulacije koja je povećana zbog nesigurnosti koja vlada i između saveznika i neprijatelja oko toga kakva je zapravo politika Trampove administracije prema Severnoj Koreji, s obzirom na sve kontradiktorne izjave njenih visokih zvaničnika.

- Provodili smo dosta vremena pokušavajući da budemo sigurni da smo na istoj strani kada se suočavamo sa krizom, da znamo šta želimo da postignemo i bili smo sposobni da komuniciramo sa saveznicima i neprijateljima. Nije jasno zašto se to ne dešava u ovoj vladi - rekao je Džon Volfstal, bivši savetnik Baraka Obame oko kontrole oružja.

foto: Reuters

On je rekao da bi Trampove pretnje mogle da mu se obiju o glavu.

- Kim Džong Un je već paranoičan. Severnokorejci znaju da imamo nadmoćnije konvencionalne i nuklearne snage i jedina nada im je da nas udare jako i brzo i spreče da se organizujemo za konflikt. Kada su tenzije visoke čak i nešto slučajno poput nestanka struje može biti interpretirano kao prvi udar - rekao je Volfstal.

Trampova pretnja usledila je samo dan nakon što je njegov državni sekretar Reks Tilerson ponudio pregovore Severnoj Koreji ako obustavi raketne testove. Time je pokazao promenu stava, jer je prethodno govorio da će Pjongjang morati da eliminiše nuklearni program.

I Severnokorejci su rekli da su otvoreni za razgovore, ali su rekli da je jedina prepreka tome "neprijateljska politika" koju sprovodi SAD.

Stručnjaci smatraju da postoji mogućnost za pregovore i da je to najbolje rešenje, ali izgleda da Trampova administracija još uvek nije odlučila da li želi da razgovara.

Potpredsednik SAD Majk Pens je rekao da vlada ne traži nikakav angažman sa Severnom Korejom jer su prethodni pokušaju "jadno propali".

foto: AP

I dok je Tilerson govorio da SAD ne traži pormenu režima u Pjongjangu, direktor CIA Majk Pompeo je ukazao na to da je upravo promena režima u srcu pristupa Vašingtona ovom problemu. U drugom intervjuu je savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster rekao da Bela kuća razmatra sve opcije, pa i "preventivni rat".

Džozef Ćirinćone, predsednik fondacije "Ploughshares" koja se zalaže za razoružanje i nuklearnu diplomatiju kaže da bi Tramp mogao i da preko Tvitera objavi svoje "rešenje" ove krize.

- Ovo je stvarno novi nivo nerealnosti. Bilo bi smešno da posledice nisu katastrofalne. Nove mere Saveta bezbednosti idu dalje, ali gde je ostatak plana. Postoji duboka nepovezanost oko Severne Koreje. Ne verujem da ima mnogo onih u administraciji koji žele da počnu novi Korejski rat, ali ima mnogo onih koji bi mogli da naiđu na njega - rekao je Ćirinćone.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.