TRAMP VIŠE NIJE PREDSEDNIK SAD, CEO SVET U ŠOKU! Američkom lideru protivnici u Kongresu preoteli vlast!
Foto: AP

šta se dešava?

TRAMP VIŠE NIJE PREDSEDNIK SAD, CEO SVET U ŠOKU! Američkom lideru protivnici u Kongresu preoteli vlast!

Stručnjaci smatraju da je Tramp doživeo težak udarac, kakav se nijednom predsedniku SAD pre njega nije dogodio

Objavljeno: 10:02h

Šef bele kuće u zemlji nije uradio ništa što je hteo jer su ga nadjačali protivnici u Kongresu. Novim zakonom kojim se uvode sankcije Rusiji njemu su smanjili nadležnosti i oduzeli pravo da se bavi i spoljnom politikom, smatraju analitičari

Donald Tramp praktično više nije predsednik SAD, saglasni su analitičari.

Oni navode da Tramp na domaćem planu dosad nije uspeo da uradi ništa što je hteo jer su ga svaki put nadjačali protivnici u Kongresu, a sada su mu oni oduzeli i pravo da se bavi spoljnom politikom svoje zemlje.

Stručnjaci smatraju da je Tramp doživeo težak udarac, kakav se nijednom predsedniku SAD pre njega nije dogodio. On je bio primoran da potpiše novi zakon kojim se uvode sankcije Rusiji, ali i njemu oduzima izvršna moć

.

Prvi put jedan predsednik SAD neće moći da odluči o jednoj velikoj stvari, kakva je podizanje ili ublažavanje nametnutih sankcija, bez prethodnog odobrenja oba doma Kongresa.

Tramp nije imao šanse da odbije potpisivanje zakona jer bi ga u suprotnom proglasili izdajnikom i svrgli

foto: Fonet Fonetap

Politički analitičar Aleksandar Safonov smatra da je američki predsednik upao u zamku svojih mnogobrojnih protivnika.

- Oni su ga bukvalno naterali da potpiše zakon koji smanjuje nadležnost predsednika. Nije imao nikakve šanse da to odbije. Da je uložio veto ili odbio da potpiše zakon optužili bi ga da sarađuje s Rusijom, što odavno pokušavaju, proglasili bi ga izdajnikom i svrgli sa funkcije. Međutim, sada Tramp ne samo da ima problem u domaćoj politici, već su mu ruke vezane i u spoljnoj - objašnjava Safonov.

Prema navodima tog eksperta, svaki sledeći potez predsednika SAD biće žestoko kritikovan.

- Ovaj novi zakon je prilično nejasan. Kongres je ostavio nekoliko "rupa", koje bi mogle da odrede na koju stranu će odnos sa Rusijom krenuti. S jedne strane, Trampa optužuju da je odgovoran za ovo što se desilo, a s druge, uskraćeni su mu skoro svi instrumenti da vodi efikasnu spoljnu politiku. U svakom slučaju će biti kriv, bez obzira na to šta može, a šta ne može da uradi - kaže Safonov, i naglašava da će Trampovi protivnici sada raditi na tome da mu oduzimaju jednu po jednu nadležnost.

S njim je saglasan i direktor ruskog naučno-istraživačkog Instituta za političku sociologiju Vjačeslav Smirnov. Kongres je preuzeo izvršnu vlast, što nije dobro jer on obično služi interesima medija i lobistima

On kaže da je i sam Tramp svestan svega i da je javnosti pokušao da objasni o čemu je reč. Rekao je da zakon ima mane i da ga je potpisao protiv svoje volje, ali da je to morao da uradi zbog jedinstva nacije.

- To je bila poruka Amerikancima. Rekao im je da je zakon u suprotnosti sa ustavom SAD - kaže Smirnov.

foto: Reuter

On dodaje da je zakon samo delimično uperen protiv Rusije, već da u većoj meri odslikava unutarpolitičku borbu u američkom establišmentu.

- To je zajednička borba demokrata i republikanaca u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa protiv Trampa i njegovog slabog tima. Američki poslanici su preuzeli izvršnu vlast, što nije dobro, jer oni obično služe interesima medija, javnog mnjenja i raznim lobistima - objasnio je Smirnov.

I pojedini američki analitičari smatraju da Tramp zapravo više nije predsednik.

- Nalazi se u nemilosti Kongresa, koji u većini čine njegovi protivnici iz obe stranke. Oni nameravaju da preuzmu kompletnu vlast u zemlji ili da sačekaju da Tramp napravi i najmanji pogrešan potez i smene ga s mesta predsednika. Ljudima koji su dugo bili na vlasti u SAD ne odgovora to što Tramp želi da menja stvari, jer će ostati bez milionskih profita - istakao je američki politikolog Pol Stivenson.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.