BRŽE NEGO ŠTO SU OČEKIVALI! Naučnici u panici zbog prebrzog topljena Grenalda! (FOTO)
Foto: AP

KATASTROFA!

BRŽE NEGO ŠTO SU OČEKIVALI! Naučnici u panici zbog prebrzog topljena Grenalda! (FOTO)

Naučnici su “veoma zabrinuti” da bi izuzetno brzo otapanje Grenlanda moglo da ubrza i podigne nivo mora više od očekivanog, piše BBC

Objavljeno:

Stručnjaci ukazuju da topliji uslovi omogućuju algama da rastu i zatamne površinu. Tamni led apsorbuje više sunčeve radijacije od čistog, belog leda, pa se brže zagreva i topi. Led Grenlanda trenutno dodaje po milimetar godišnje globalnom rastu nivoa okeana.

AMERIKANCI PUCALI NA IRANSKI BROD: Veliki incident u Persijskom zalivu

Ovo je najveća masa leda severne hemisfere, a pokriva površinu oko sedam puta veću od Ujedinjenog kraljevstva, dok mu je debljina do tri kilometra.

To znači da bi nivo mora širom sveta u proseku porastao za oko 7 metara, kad bi se čitav taj led otopio i potopio Majami, London, Šangaj i druge obalske gradove širom sveta. Zato je Grenland u fokusu istraživanja.

foto: Pixabay.com

Alge su primećene prvi put na ledu Grenlanda pre više od jednog veka, ali je donedavno njihov potencijalni uticaj ignorisan. Tek se poslednjih godina istražuje kako alge mogu da utiču na budućnost otapanja. Britanski projekat “Blek and blum” istražuje različite vrste algi i njihovo širenje i onda se to znanje koristi za pravljenje modela budućeg porasta nivoa mora.

Mogućnost biološki podstaknutog otapanja nije bila uključena u procene podizanja nivoa mora iznete na klimatskom panelu UN – IPCC – u poslednjem izveštaju iz 2013, kada je rečeno da je najgori scenario dodatnih 98 centimetara mora do kraja veka.

foto: Pixabay.com

Naučnici su zabrinuti da će povišene temperature omogućiti algama da procvetaju ne samo na marginama ledenog pokrivača već i na ravnim područjima u unutrašnjosti. Dok beli sneg reflektuje do 90 odsto solarne radijacije, tamne mrlje algi reflektuju 35, dok najtamnije tačke svega 1 odsto. Grenland gubi više leda poslednjih 20 godina nego što dobija tokom zime, usled promena u prirodnoj ravnoteži.

- Kad kažemo da se ledeni pokrivač topi brže, niko ne kaže da će se sve otopiti u sledećoj deceniji ili sledećih 100, ili 1.000 godina, ali ne mora sve da se otopi da ugrozi ljude – samo je mala količina dovoljna da ugrozi milione ljudi u obalskim područjima širom sveta – ističe dr Džo Kuk, a glacijalni mikrobiolog Univerziteta Šefild.

foto: Pixabay.com

Tu je i otkriće Stefana Hofera, člana naučnog tima, koji je analizom satelitskih slika ustanovio da je došlo do smanjenja od 15 odsto u pokrivaču oblaka iznad Grenlanda tokom letnjih meseci. Ne zna se da li će i kako ovo uticati na alge.Smatra se da njihovi tamniji pigmenti štite od ultraljubičastog zračenja.

Projekat “Blek and blum” će za dve godine objaviti svoju projekciju podizanja nivoa mora, navodi BBC.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.