ČEKA SE ODGOVOR: Južna Koreja pozvala Pjongjang na vojne pregovore!
Foto: Reuters

žele dijalog

ČEKA SE ODGOVOR: Južna Koreja pozvala Pjongjang na vojne pregovore!

Severna Koreja još nije odgovorila na predlog Seula

Objavljeno:

Južna Koreja je predložila održavanje vojnih pregovora sa Severnom Korejom, nakon višenedeljnih tenzija zbog testiranja projektila dugog dometa koje je izveo Pjongjang.

Ukoliko budu održani, to će biti prvi pregovori na visokom nivou od 2015. godine.

To je prvi predlog za dijalog od maja, kada je na vlasti predsednik Južne Koreje Mun Džae-in za koga se smatra da je otvoreniji za dijalog od svog prethodnika.

TRAMPU TUŽBA KAO VRATA! Pisanje po Tviteru će predsednika SAD skupo koštati! Od cifre ni nama nije dobro, a kamoli njemu!

Jedan visoki zvaničnik je rekao da bi cilj pregovora trebalo da bude zaustavljanje "svih neprijateljskih aktivnosti koje podižu vojne tenzije" na utvrđenoj granici izmedju dve Koreje, javio je BBC.

Severna Koreja još nije odgovorila na predlog Seula.

Crveni krst takođe je predložio sastanak zvaničnika dveju Koreja radi ponovnog priređivanja susreta rođaka razdvojenih još od Korejskog rata (1950-1953).

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je predložilo da sastanak bude u petak na granici, dok je Crveni krst susret rođaka predložio za 1. avgust.

- Predlažemo sastanak da bismo stavili tačku na neprijateljske aktivnosti kojima se povećava vojna napetost - navodi Ministarstvo u saopštenju.

Severna Koreja je od početka 2016. godine izvela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba, iako joj je to zabranjeno rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.