Umrla prva dobitnica Nobelove nagrade za matematiku! Imala je samo 40 godina!
Foto: print screen youtube / pixabay.com

trgedija za naučni svet

Umrla prva dobitnica Nobelove nagrade za matematiku! Imala je samo 40 godina!

Dodelom matematičkog Nobela pre tri godine završilo se dugo razdoblje u kom žene nisu uspevale da se izbore da uđu među dobitnike te nagrade

Objavljeno:

Marjam Mirzakani, je prva žena koja dobila najprestižniju svetsku matematičku nagradu - Fields Medal for Mathematics, a umrla je u četrdesetoj godini u SAD, javio je u subotu BBC.

STEJT DEPARTMENT ĆUTI! Haker DŽONI VOKER poslao medijima ukradene mejlove američkog STRUČNJAKA ZA RUSIJU!

Iranka (40), profesorka na Stanfordu, umrla je od raka dojke koji se proširio na kosti. Pod imenom "Nobelova nagrada za matematiku", Fields Medal dodeljuje se svake četiri godine, a prima ga dvoje do četvoro matematičara ispod 40 godina.

foto: pixabay.com

Ona je ovu prestižnu nagrdu dobila 2014. za rad na kompleksnoj geometriji i dinamičkom sistemu. Rođena je 1977., a već kao tinejdžerka je dobila dve zlatne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Doktorirala je na Harvardu 2004., a kasnije je radila na Prinstonu i Stanfordu.

Dodelom matematičkog Nobela pre tri godine završilo se dugo razdoblje u kom žene nisu uspevale da se izbore da uđu među dobitnike te nagrade, koja je utemeljena 1936. Mirzakani je ujedno i prva osoba iz Irana koja je dobila nagradu.

foto: print sccreen youtube

(Espreso.co.rs / Izvor: Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.