Islamska država potvrdila da je El Bagdadi mrtav!
Foto: Profimedia

KRATKO SAOPŠTENJE

Islamska država potvrdila da je El Bagdadi mrtav!

Izvor je rekao da su teroristi objavili kratko saopštenje o pogibiji Bagdadija, kao i ime "novog kalifa"

Objavljeno: 15:08h

Islamska država potvrdila je da je njen lider Abu Bakr el Bagdadi mrtav, javila je televizija Al Sumarija pozivajući se na izvor iz iračke provincije Nineveh.

Izvor je rekao da su teroristi objavili kratko saopštenje o pogibiji Bagdadija, kao i ime "novog kalifa".

DA LI JE MRTAV? Za njegovu glavu se traži 25 miliona dolara, a od vođe Islamista ni traga!

Rusko Ministarstvo odbrane u junu je saopštilo da je Bagdadi najverovatnije ubijen u napadu ruskog vazduhoplovstva krajem maja na komandni štab islamista u južnom predgrađu sirijskog grada Rake.

Iran: Al Bagdadi je definitivno mrtav

Predstavnik vrhovnog lidera Irana u Revolucionarnoj gardi Ali Širazi izjavio je u intervjuu iranskom veb-sajtu „Asr e Iran“ da je Abu Bakr el Bagadi umro u ruskim vazdušnim udarima. Prema njegovim navodima, Bagdadijeva smrt proverena je iz više izvora, lia zvaničnici Irana još se nisu oglasili povodom ovih tvrdnji.

Krajem juna rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je lider ISIS-a ubijen u vazdušnom napadu ruske avijacije 28. maja južno od terorističkog uporišta u Raki. Kako je rusko ministrastvo objavilo sredinom juna, vazdušni napad izveden je na komandni položaj Islamske države, gde su se njene vođe sastale kako bi raspravljali o rutama za izlazak terorista iz Rake putem takozvanog južnog koridora.

U saopštenju je navedeno i da je su u napadu učestvovali bombraderi Su-34 i Su-35 i da je uništeno 300 terorista, ali ministrar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nije mogao da potvrdi da je lider ISIS-a zaista ubijen.

foto: AP

Nekoliko dana kasnije zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Oleg Siromolotov izjavio je da "postoji visok nivo sigurnosti da je lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi ubijen u rsukim napadima".

Ozloglašeni lider Islamske države prvi put u javnosti se pojavio u junu 2014. godine kada je u džamiji u Mosulu proglasio kalifat. Više od deset puta proglašavan je mrtvim, ali ovo je prvi put da je sama Islamska država priznala njegovu smrt.

(Espreso.co.rs / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.