STRAVIČNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Balkan će postati PUSTOŠ U KOJOJ NEMA ŽIVOTA!
Foto: Pixabay

Klimatske promene

STRAVIČNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Balkan će postati PUSTOŠ U KOJOJ NEMA ŽIVOTA!

Reke će presušiti, a na Alpama neće više biti snega

Objavljeno: 08:16h

Portal Big Think objavio je mapu na kojoj se prikazuje kako će svet izgledati kad prosečna temperatura bude četiri stepena veća nego danas, i stanje je katastrofalno!

- Polinezije više nema, potonula je ispod mora. Pakistan i južna Indija su napušteni, a Evropa se polako pretvara u pustinju. Takva nas situacija očekuje kada svet u proseku godišnje bude topliji za samo četiri stepena - navodi Big Think.

Kako piše ovaj portal, Zapadni Antarktik više nije nenaseljiv, i ozeleneo je, a tu počinju da niču novi gradovi. Severna Kanada, Skandinavija i Sibir biće prepuni klimatskih migranata koji će biti prisiljeni da naseljavaju ta područja.

U tekstu se navodi kako je "sada pravo vreme za kupovinu nekretnina na Grenlandu, pre nego što on pozeleni".

Mesta označena smeđom bojom predstavljaju teritoriju koja će biti nenaseljiva zbog suša i ekstremnih vremenskih prilika, a među njima su istočna obala SAD-a, Srednja Amerika i središte Južne Amerike. U Africi Madagaskar i Mozambik, u Aziji Indija i Pakistan, a napuštene će ostati Indokina i Indonezija.

Narandžastom bojom označena su područja koja će postati nenaseljive pustinje, među kojima se nalaze ceo Balkan, Austrija, Mađarska, Nemačka, Španija, Portugal... Reke će presušiti, a na Alpama neće više biti snega.

foto: Big Think

Crvena boja je teritorija koja će zbog rasta nivoa mora biti potopljena. Četiri stepena viška će uzrokovati rast nivoa mora i do dva metra.

Svetlozelena boja označava područja na kojima će biti moguć uzgoj hrane i osnivanje gradova. Među njima je zapadni Antarktik, gusto naseljen. Novi Zeland će postati jedno od najgušće naseljenih područja na svetu. U Sibiru i Kanadi biće idealni uslovi za uzgoj hrane za većinu sveta, a utočište većini svetske populacije ponudiće Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i severna Rusija.

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.