PROVOKACIJE IZ TIRANE PLJUŠTE: Trg obložili pločama  Velike Albanije! (VIDEO)
Foto: Printscreen / Cities in 4K

užas!

PROVOKACIJE IZ TIRANE PLJUŠTE: Trg obložili pločama Velike Albanije! (VIDEO)

Potez Tirane je potpuno neprihvatljiv i za Beograd, koji je diplomatskim kanalima upozorio albanske vlasti da je reč o opasnoj provokaciji

Objavljeno:

Grčko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je kao "još jednu provokaciju albanske vlade" to što su prilikom rekonstrukcije Skenderbegovog trga korišćene kamene ploče pre svega Srbije i Grčke, tačnije sa prostora koji je deo projekta Velike Albanije.

Potez Tirane je potpuno neprihvatljiv i za Beograd, koji je diplomatskim kanalima upozorio albanske vlasti da je reč o opasnoj provokaciji.

Štaviše, Srbija je zatražila od Tirane da prestane da koristi svaku priliku da provocira države u regionu upornim protežiranjem projekta Velike Albanije!

Atinu je, sa druge strane, posebno naljutilo to što su za Skenderbegov trg korišćene ploče iz grčke regije Filijates. Grčka, naime, smatra da je Tirana to iskoristila za promociju "jedinstva albanskih teritorija".

620 SRBA POSTALI GRAĐANI SVEMIRSKE NACIJE ASGARDIJE: Evo šta sve nude svemirci i kakav im je Ustav! (VIDEO)

U saopštenju grčkog ministarstva ističe se da su kamene ploče, na kojima je upisano geografsko poreklo i simbolizuju "jedinstvo albanskih teritorija", izraz jasne namere Tirane da u "prikrivenoj formi promoviše iredentizam".

- To je još jedna provokacija albanske vlade, koja otvoreno potkopava dobrosusedske odnose. Ovo je opipljiv dokaz podrške iredentističkim tendencijama protiv zemalja koje se graniče sa Albanijom, s obzirom na to da su imena regiona različitih balkanskih država bukvalno urezana u kamen - navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Grčko ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na svom sajtu, navelo da je u vezi sa ovim obavestilo prijatelje, partnere i međunarodne organizacije, napominjući da do početka sedmice nije objavilo nikakvo zvanično saopštenje budući jer nisu želeli da se to pogrešno protumači kao mešanje u predizborni proces u Albaniji, gde su u nedelju održani parlamentarni izbori.

- To ni na koji način ne znači da ćemo tolerisati ponašanje koje je u suprotnosti sa evropskim duhom mirnog suživota i saradnje i koji flagrantno krši temeljni princip održavanja dobrosusedskih odnosa, što je jedan od ključnih preduslova za evropski put u Tirani. Čak i danas, nažalost, opasna i zastarela razmišljanja iz prethodnog veka podrivaju napredak i prosperitet regiona, stvarajući prepreku evropskoj budućnosti Albanije - zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Pogledajte kako Tirana izgleda danas:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.