Kraljev sin je krunisan: Ovo je novi princ najjače arapske zemlje!
Foto: EPA / Saudi Press Agency

Ko je novi princ saudijske arabije?

Kraljev sin je krunisan: Ovo je novi princ najjače arapske zemlje!

Korespondent BBC-a, koji ga je susreo 2013. godine, tvrdi da se njemu predstavio jednostavno kao "advokat". Sada je na korak od vladanja najjačom državom u arapskom svetu.

Objavljeno: 15:35h

Kralj Saudijske Arabije je imenovao svog sina Muhameda bin Salmana za princa - njegov sin je na taj način zamenio nećaka, Muhameda bih Najefa, kao prvog po pravu na nasledstvo prestola.

PALA VLADA U RUMUNIJI: Socijalisti srušili svog premijera Grindeanua!

Princ Muhamed bin Salman (31) će postati i zamenik ministra a nastaviće i svoju ulogu ministra odbrane.

Princ Muhamed bin Najef (57) je uklonjen sa svoje uloge šefa unutrašnje bezbednosti, kažu državni mediji.

Zašto je ovo bitno?

Saudijskom Arabijom, najuticajnijom arapskom državom, su uglavnom vladali kraljevi u svojim 70im i 80im godinama. Ubrzani uspon princa Muhameda bin Salmana mlađa generacija građana vidi kao znak da se stvari menjaju. Njegov otac, kralj Salman, ima 81 godinu i, navodno, nije najboljeg zdravlja, kako dodaje korespondent BBC-a.

Princ Salman bi mogao voditi državu decenijama, stvarajući nov period unutrašnje stabilnosti. Ipak, on je blizak i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, i mogao bi stvoriti pritisak na Iran - što bi podiglo tenzije u regionu.

Ko je novi princ?

Uspon Muhameda bin Salmana je bio munjevit. Korespondent BBC-a, koji ga je susreo 2013. godine, tvri da se njemu predstavio jednostavno kao "advokat". Sada je na korak od vladanja najjačom državom u arapskom svetu. Iako je vodio destruktivnu i štetnu kampanju Saudijske vojske u Jemenu, popularan je kod kuće, naročito među mladima.

Sklonio je neefikasne službenike vladinih kancelarija i zamenio ih mladim, zapadno obrazovanim tehnokratama. Stvorio je možda i preambiciozan plan razvoja, "Vision 2030", i najavio planove da proda delove velike državne naftne kompanije, Saudi Aramco.

Stvorio je i veze sa Vašingtonom i Trampovom administracijom.

Ali njegov najveći i najrizičniji poduhvat možda upravo bude njegovo zalaganje da se ograniči moć religijskog establišmenta. Vašingtonu se ovaj korak dopada, ali nekim drugim, koji mu je na većoj blizini, i ne toliko.

(Espreso.co.rs / BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.