BRITANSKI SALTO: Šokantan rezultat izbora može da dovede do velikog preokreta!
Foto: Reuters

evropa iščekuje

BRITANSKI SALTO: Šokantan rezultat izbora može da dovede do velikog preokreta!

Zvaničnici u Briselu i drugim glavnim gradovima zemalja EU čekaju rezultate izbora u Velikoj Britaniji sa više nego uobičajenim zanimanjem: oni bi mogli da imaju uticaja na već teške pregovore o Bregzitu, predviđenim za nepunih 10 dana

Objavljeno:

Prva formalna runda pregovora o Bregzitu, vezana za član 50, trebalo bi da bude otpočeta 19. ili 20. juna, a sa izgledima da će time početi i pun zamah sukoba u "razvodu" koji se doživljava sa veoma velikim očekivanjima s obe strane.

Evropske diplomate u Londonu i Briselu rekle su za "Gardijan" da bi ishod izbora mogao da bude zaista otežavajuća okolnost ako Tereza Mej bude oslabljena ako osvoje tanju većinu od očekivane ili, što je dramatičnije, ako bude morala da se suoči sa podeljenim odnosima snaga u parlamentu.

VELIKI ŠAMAR TEREZI MEJ: Izgubila većinu na vanrednim izborima, ali NE PODNOSI OSTAVKU!

Upravo to se dogodilo.

- Očigledno je da će, ako premijerka osvoji većinu manju od one kojoj se nada, to moglo da bude i udarac na pregovore. Može se samo zamisliti pritisak iz njene partije. Možda će morati da promeni i pregovarački tim, a sve to bi moglo da potraje - rekao je jedan od iskusnijih diplomata EU.

Mejova je u aprilu optužila Brisel i 27 zemalja EU za "iskazivanje pretnji" usmerenih na Britaniju u pokušaju da "utiču na rezultate izbora". Zapravo, prestonice EU bi najviše volele da njena vlada ima jaku većinu, jer će ona tada biti dovoljno pouzdana u sebe za kompromise.

Što tanja većina u Vestminsteru, "to je izglednije da će vlada uleteti u komplikacije sa poslanicima, možda ćak i sa pobunom u parlamentu, a pregovarači će sve vreme morati da čuvaju sebi leđa, što i nije baš formula za uspeh pregovora", ocenjuje diplomata Beneluksa na službi u Londonu.

foto: Fonetap

Podela snaga u parlamentu, iako manje moguća, bila bi čak i jači udar na pregovore, gotovo sigurno bi odložila početak pregovora dok se ne formira koaliciona vlada u Londonu i usaglasi se oko redefinisanja pozicija za pregovore o Bregzitu.

U nekoliko evropskih vlada predviđa se i pobeda laburista. Mnogi veruju da će Mejova biti opozvana sa pojačanom većinom i očekuju da će to voditi ka teškim pregovorima, a u najgorem slučaju i sa propadanjem pregovora, verovatno već na leto.

Postoji nekoliko izvesnosti u svemu tome. EU je jasno naznačila da očekuje "veliki napredak" u dogovorima o izlasku Britanije, uključujući tu i računicu o izlasku Britanije, građanska prava i rešenje granice sa Irskom pre nego što počnu da razmatraju buduće ekonomske aranžmane.

foto: Reuters

Predviđajući "gužvu na leto", britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis insistira na tome da Britanija želi da "vidi sve upakovano zajedno i da će to ona uraditi", a dodaje i da bi Britanci mogla da "odšetaju od stola" ako se suoče sa nagodbom od 100 milijardi evra, koliko je iz EU najavljeno da razmatraju.

foto: Reuters

Vlada, dok obrećava da će dati "velikodušnu ponudu", mogla bi da usrlja u konflikt sa 27 zemalja EU u vezi sa 3,5 miliona građana Unije koji žive u Velikoj Britaniji i 1,2 miliona Britanaca koji žive na kontinentu.

U detaljnim dokumentima o pregovaračkoj poziciji, objavljenim u maju, EU je navela da očekuje da Evropski sud zadrži punu jurisdikciju u vezi sa raspravama o građanskim pravima, a da Evropska komisija bude u poziciji da prati saglasnost Velike Britanije. Nijedna od ove dve odredbe neće biti prihvatljive za glavne pregovarače Bregzita.

foto: EPA/Andy Rain

Osim toga, tu je i uverenje širom EU da je Britanija potcenila složenost predstojećih pregovora, a zemlje članice EU odlučne su u zahtevu prema EU da prevashodni prioritet bude da se obezbedi pun integritet zajedničkog tržišta.

- London je povremeno koristio oštar jezik i nekad se čini da 27 zemalja to namerava da kazni. Moglo bi da vam se oprosti ako mislite da je u pitanju priprema da se Evropa okrivi za slom pregovora - rekao je jedan južnoevropski diplomata.

foto: Reuters / Neil Hall

Nekoliko diplomata izjavilo je da bi atmosfera i napredak u početnik sastancima mogao da bude doveden u pitanje.

- Jednostavno, mora da postoji znak da neki sporazumi mogu da budu napravljeni. Sada postoji zabrinutost da će to pre biti stav "ovo je to što mi hoćemo i ovo je to što moramo da dobijemo" - kaže diplomata iz zemalja Beneluksa.

Vlada oslabljena tanjom većinom, ili makar tanjom od očekivane, mogla bi da stavi britanske pregovarače o Bregzitu u “komplikovanu poziciju”, dodao je on.

- To bi moglo da znači da će završiti na tome da moraju da ubeđuju sopstvene ministre i parlament za svaki kompromis koji naprave - zaključuje ovaj diplomata.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.