VELIKI ŠAMAR TEREZI MEJ: Izgubila većinu na vanrednim izborima, ali NE PODNOSI OSTAVKU!
Foto: Reuters

kakav preokret

VELIKI ŠAMAR TEREZI MEJ: Izgubila većinu na vanrednim izborima, ali NE PODNOSI OSTAVKU!

AP piše da je predviđeni gubitak mesta u parlamentu veliki udarac za Terezu Mej

Objavljeno: 09:07h

Prema prvim projekcijama Konzervativna partija Tereze Mej osvojiće najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Britaniji, ali će izgubiti većinu.

Kako se navodi, konzervativcima će pripasti 314 od 650 mesta u parlamentu, dok će laburisti Džeremija Korbina osvojiti 266.

AP piše da je predviđeni gubitak mesta u parlamentu veliki udarac za Terezu Mej koja je raspisala izbore da bi povećala svoju prednost u odnosu na ostale.

foto: Reuters

Osim toga, predviđa se da će Škotska nacionalna partija uzeti 34 mesta u parlamentu, a Libdem 14.

Oko pola četiri BBC je objavio novo predviđanje – konzervativci 322 (za četiri više od prve procene), laburisti (261 (pet manje). Ukoliko ovo bude tačno torijevcima će nedostajati samo četiri za većinu, ali će i dalje rezultat za nju biti razočaravajući.

BBC i drugi britanski mediji izneli su svoje konačne procene: u britanskom parlamentu na temelju svih dosad pristiglih podataka definitivno niko neće imati apsolutnu većinu, što znači da će vladu moći formirati koalicija stranaka ili će se sastaviti manjinski kabinet. Prema većini analitičara, nijedan scenario ne obećava dugotrajniju vladavinu, već izgledne nove izbore za nekoliko meseci.

U prethodnom sazivu konzervativci su imali 330 poslanika, laburisti 229, Škotska partija 54, a liberaldemokrate devet. Biračka mesta na vanrednim parlamentarnim izborima u Britaniji zatvorena su u 22h po lokalnom, tj 23h po srednjeevropskom vremenu. Konačni rezultati očekuju se rano ujutru.

foto: Reuters

Tereza Mej neće podneti ostavku

To piše Independent pozivajući se na izvore iz Konzervativne partije. Britanska premijerka Tereza Mej uskoro će se obratiti javnosti.

Ova reakcija došla je posle izjave lidera laburista Džeremija Korbina da je došlo vreme da Tereza Mej podnese ostavku jer su izborni rezultati pokazali da je ona "izgubila glasove, podršku i poverenje glasača".

(Espreso.co.rs/B92/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.