UPOZORENJE SEVERNOJ KOREJI! SAD poslao treći nosač aviona kao upozorenje Pjongjangu!
Foto: fonetap

neverovatno!

UPOZORENJE SEVERNOJ KOREJI! SAD poslao treći nosač aviona kao upozorenje Pjongjangu!

Pozivajući se na izvore, 'Glas Amerike' tvrdi da će se 'USS Nimitz' pridružiti nosačima 'USS Carl Vinson' i 'USS Ronald' Reagan u zapadnom Pacifiku

Objavljeno:

SAD je poslao treću udarnu pomorsku grupu, predvođenu nosačem aviona, kao znak jasnog upozorenja Severnoj Koreji da odustane od svog balističkog i nuklearnog programa, javio je Glas Amerike, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

"USS Nimitz", jedan od najvećih brodova na svijetu, pridružit će se supernosačima zrakoplova "USS Carl Vinson" i "USS Ronald Reagan" u zapadnom Pacifiku, rekli su izvori.

foto: fonetap

Vojska SAD-a retko šalje tri nosača aviona u istu regiju, napominje Glas Amerike i navodi da je rastuća sjevernokorejska nuklearna i raketna pretnja viđena kao glavni sigurnosni izazov za predsednika Donalda Trampa.

foto: fonetap

Japan i SAD dogovorili oštrije sankcije

On je obećao da će sprečiti tu zemlju da postane sposobna izvesti udare na SAD nukelarnim oružjem.

To je mogućnost za koju stručnjaci kažu da bi Pjongjang mogao doseći nakon 2020. godine.

Sedeći uz japanskog premijera Šinzo Abea Tramp je u petak malo prije početka sastanka Skupine G7 na Siciliji rekao da bi lideri G7 trebali imati "poseban fokus na problem Sjeverne Koreje".

foto: Fonet

U saopštenju Bele kuće upućenom u petak piše da su se dvojica lidera složili da "pooštre sankcije protiv Severne Koreje" u pokušaju da spreče daljnji razvoj severnokorejskog nuklearnog programa i programa razvoja balističkih raketa.

Vojska SAD-a, u međuvremenu, izvršit će probe sustava za obaranje interkontinentalnih balističkih raketa po prvi put idućeg tjedna.

Namjera je simulirati napad sjevernokorejskog ICBM-a ciljanog na SAD.

Probe sistema za obaranje raketa

Agencija za raketnu obranu saopštila je da će testirati postojeći sastav za raketnu odbranu u utorak i pokušati presresti ICBM.

Pentagon je koristio zemaljski obrambeni raketni sustav kako bi presretao druge vrste raketa, ali nikada ICBM.

foto: fonetap

GMD je bio nestalan, uspešan u obaranju devet od 17 pokušaja protiv raketa bez interkontinentalnog kapaciteta pre 1999. godine.

Poslednji test u junu 2014. bio je uspešan, ali tri naknadna testa nisu uspela.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.