Prvi susret u Briselu: Tramp i EU se ne slažu oko Rusije, trgovine, klimatskih promena!
Foto: EPA/Robert Ghement

diplomatski razgovori

Prvi susret u Briselu: Tramp i EU se ne slažu oko Rusije, trgovine, klimatskih promena!

Tusk je u saopštenju, objavljenom posle razgovora sa Trampom u Briselu, rekao da su dvojica lidera saglasna kada je reč o borbi protiv militantnog nasilja i odnosima sa Ukrajinom

Objavljeno:

Predsednik SAD Donald Tramp sastao se danas u zgradi EU u Briselu sa evropskim zvaničnicima Donaldom Tuskom i Žan-Klodom Junkerom.

Američki predsednik u zgradi EU u Briselu prvo je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, a kasnije su se pridružili predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

SAMIT NATO U BRISELU: Crveni tepih za Trampa i zgrada od milijardu evra!

Razgovor je trajao nešto duže od sat, a zatim je otišao na ručak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

EU i američki predsednik Donald Tramp imaju različite stavove u vezi sa politikom prema Rusiji, klimatskim promenama i globalnoj trgovini, rekao je Tusk.

foto: AP

- Nisam sto odsto siguran da možemo danas da kažemo - 'mi', znači da gospodin predsednik i ja, imamo zajednički stav, zajedničko mišljenje o Rusiji - rekao je Tusk posle sastanka sa Trampom u sedištu EU u Briselu, prenela je agencija AFP.

foto: EPA/Robert Ghement

Tusk je u saopštenju, objavljenom posle razgovora sa Trampom u Briselu, rekao da su dvojica lidera saglasna kada je reč o borbi protiv militantnog nasilja i odnosima sa Ukrajinom.

- Razgovarali smo o spoljnoj politici, bezbednosti, klimi i trgovinskim odnosima. Moj utisak je da se slažemo u vezi sa mnogim pitanjima, pre svega kada je reč o antiterorizmu - izjavio je Tusk.

foto: EPA/Stephanie Lecocq

- Kada je reč o sukobu u Ukrajini, čini mi se da smo usaglašeni - rekao je predsednik Evropskog saveta.

Tramp će tokom dana u Briselu imati sastanke sa liderima EU i NATO-a.

Tramp kasnije sa šefovima NATO

Tramp će kasnije danas učestvovati na sastanku sa šefovima država i vlada NATO u novom sedištu Alijanse u Briselu.

foto: EPA/Stephanie Lecocq

Tramp želi da NATO posveti svoje resurse borbi protiv "Islamske države" i da članice Alijanse uplate svoj dio za finansiranje ove organizacije.

Sa druge strane, evropski lideri žele da dobiju garancije od Trampa da je Amerika i dalje posvećena svojim saveznicima, prenio je Bi-Bi-Si.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk napisao je na "Tviteru" da će uveriti Trampa da evro-atlantski odnosi daju doprinos saradnji u slobodnom svetu.

Tramp se posle dolaska u Brisel sinoć sastao sa kraljem i kraljicom Belgije, dok su se hiljade ljudi okupile na demonstracijama protiv američkog predsednika u centru grada.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.