HITAN RAZGOVOR MEJOVE I TRAMPA: Britanija više NEĆE razmenjivati osetljive informacije sa SAD?
Foto: Fonetap/EPA/Riccardo Antimiani

vlada besna

HITAN RAZGOVOR MEJOVE I TRAMPA: Britanija više NEĆE razmenjivati osetljive informacije sa SAD?

"Njujork tajms" je objavio fotografije sa detaljnom analizom i prikazom scene napada u Mančester areni. Američki list je ovo objavio mnogo pre nego što je policija Mančestera potvrdila informacije o počiniocu i okolnostima napada

Objavljeno:

Britanske službe bezbednosti razmatraju mogućnost prekida razmene osetljivih obaveštajnih informacija sa SAD u vezi sa istragom napada u Mančesteru, piše danas "Dejli ekspres".

Britanija i SAD sklopile su ranije sporazum o bezbednosti koji, između ostalog, podrazumeva razmenu obaveštajnih podataka i informacija.

Međutim, nakon što se u američkim medijima pojavile fotografije sa mesta napada, kao i informacije u vezi sa počiniocem, britanski zvaničnici razmatraju mogućnost limitiranja razmene informacija s ciljem zaštite istrage.

Tramp i papa Franja se sastali u Vatikanu: Melanija, čime ga hraniš? (FOTO)

"Njujork tajms" je objavio fotografije sa detaljnom analizom i prikazom scene napada u Mančester areni. Američki list je ovo objavio mnogo pre nego što je policija Mančestera potvrdila informacije o počiniocu i okolnostima napada.

foto: Reuters

Očekuje se da će britanski premijer Tereza Mej postaviti ovo pitanje u razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu NATO danas u Briselu, objavio je list "Gardijan".

foto: Fonetap

List navodi da je Vlada "besna" zbog detalja koji su procurili i koje su objavili američki mediji u vezi sa istragom napada u Mančesteru, u kome su poginule 22 osobe.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud nazvala je u sredu "iritantnim" to što su detalji o bombaškom napadu na koncertu u Mančesteru "procureli" do američkih medija, pre nego što su objavljeni u Britaniji, navodeći da je o tome razgovarala sa vlastima SAD i da se to ne sme ponoviti.

foto: AP

- Britanska policija je bila veoma jasna da želi da kontroliše protok informacija da bi se zaštitio integritet operacije...Tako da je iritantno kada informacije dodju iz drugih izvora i ja sam bila potpuno jasna sa našim prijateljima da se to ne sme ponoviti - istakla je Rud.

Upitana da li su time američke vlasti ugrozile istragu, Rud je odgovorila da "ne bi išla tako daleko".

(Espreso.co.rs / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.