KAKO DO BESPLATNIH VOZNIH KARTI ZA EVROPU? Ovo su uslovi, lakše je nego što mislite
Voz, Foto: Marko Nikolić

besplatne karte

KAKO DO BESPLATNIH VOZNIH KARTI ZA EVROPU? Ovo su uslovi, lakše je nego što mislite

Šema je otvorena za legalne stanovnike 27 država članica EU ili prekomorskih zemalja

Objavljeno:

Ako ste mladi i tražite jeftin način da istražite Evropu, postoje dobre vesti. EU poklanja 35.500 besplatnih železničkih karata 18-godišnjacima u okviru programa DiscoverEU.

Sve što treba da uradite je da odgovorite na šest pitanja i možda ćete imati šansu da dobijete mesečnu besplatnu propusnicu za železnicu.

Inicijativa je deo Erazmus programa i ima za cilj da podstakne kulturne veze u EU. Oni koji ispunjavaju uslove imaće priliku da istraže evropsku baštinu i istoriju dok upoznaju ljude sa celog kontinenta, a sve što treba da uradite je da odgovorite na šest pitanja.

PRIJAVA

Da bi imali priliku da osvoje besplatnu kartu za železnicu, kandidati moraju biti rođeni između 1. jula 2005. i 30. juna 2006. godine.

Šema je otvorena za legalne stanovnike 27 država članica EU ili prekomorskih zemalja. Mogu se prijaviti i stanovnici trećih zemalja povezanih sa Erazmusom. To uključuje Island, Lihtenštajn, Severnu Makedoniju, Norvešku, Srbiju i Tursku.

Ako ste to vi, sledeća faza je da se uputite na Evropski omladinski portal da uradite kviz o podobnosti.

Moraćete da odgovorite na pet pitanja sa višestrukim izborom o EU i jedno dodatno pitanje. Pitanja obuhvataju opšte znanje o EU i njenim inicijativama usmerenim na mlade ljude.

Aerodrom
Aerodromfoto: Nemanja Nikolić

Takođe će biti zatraženo da date više informacija o vašim planovima putovanja. Ovo uključuje kada planirate da putujete, da li će to biti prvi put da putujete sami bez roditelja, šta biste želeli da naučite iz tog iskustva i kako ćete finansirati svoje putovanje. Ove informacije neće uticati na proces selekcije.

Komisija će rangirati kandidate na osnovu njihovih odgovora na EU kvizu i ponudiće putne karte nakon njihovog rangiranja do granice dostupnih karata.

Prijave se završavaju 30. aprila u podne po srednjeevropskom vremenu. Ne možete se prijaviti ako ste prethodno dobili DiscoverEU propusnicu.

KAD SE PUTUJE

Oni koji se pokažu uspešnim dobiće besplatnu železničku kartu za putovanje u Evropu do 30 dana između 1. jula 2024. i 30. septembra 2025.

Celokupno putovanje može trajati od jednog dana do najviše mesec dana, ukljucujuci do sedam dana putovanja, a učesnici će generalno imati pravo na karte u vrednosti do 283,26 evra u drugoj ili ekonomskoj klasi. Iznos se može povećati za kandidate koji putuju iz udaljenih ili prekomorskih regiona, piše Euronews Travel.

U nekim slučajevima će biti uključene i karte za autobus i trajekt. Kako bi se osiguralo da mladi ljudi koji žive u udaljenim područjima ili na ostrvima nisu isključeni, letovi se takođe mogu dodeliti u izuzetnim slučajevima. Prednost će se uvek dati najodrživijoj opciji .

Ako ste jedan od srecnih dobitnika nagrade, dobićete i Evropsku omladinsku karticu (EICA) koja važi godinu dana. Ovo daje popuste za kulturne posete i aktivnosti, učenje, prirodu, sport, lokalni prevoz, smeštaj, hranu i drugo širom EU.

Bonus video:

04:29

Krenimo na putovanje kamperom!

(Espreso/BIZLife/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.