NA JEDNOM KRAJU OVE ZEMLJE IMA 30 STEPENI, U DRUGOM ČAK MINUS 34: Neverovatna 64 stepena razlike nad OVOM zemljom
Foto: rintscreen/RIA Novosti

NEVEROVATNO

NA JEDNOM KRAJU OVE ZEMLJE IMA 30 STEPENI, U DRUGOM ČAK MINUS 34: Neverovatna 64 stepena razlike nad OVOM zemljom

Ove ekstremne vremenske prilike zahvatile su zapadne i jugozapadne predele Rusije

Objavljeno:

Rusija se ovih dana suočava sa ekstremnim vremenskim pojavama, a koje su posledica klimatskih promena. Južne predele zemlje, u pograničnom delu sa Kazahstanom, pogađaju katastrofalne poplave i to nakon naglog otapanja snega, obilnih i kiša, ali i pucanja brane. Reka Ural sa pritokama poplavila je nekoliko gradova i više stotina manjih naselja. Poplavljena područja nalaze se na oko 1.800 kilometara jugoistočno od Moskve. Ovo su najveće poplave na ovom prostoru ikada.

Ove ekstremne vremenske prilike zahvatile su zapadne i jugozapadne predele Rusije tako što je veoma topla vazdušna masa iz centralne i jugoistočne Evrope, uz prave letnje temperature iznad 25°C, a u pograničnom delu jugozapada Rusije i istočne i severoistočne Ukrajine mereno je čak 30°C.

Tropski dani uz temperature od 30°C beleže se i na istoku i severoistoku Ukrajine. Toplo je i na širem području Moskve, uz temperature od 20 do 25°C.

Ledeni dani pa ekstremni plus

Prijepolje, Poplava
foto: RINA

Nakon ledenih dana i temperatura od -10°C, topliji vazduh sa juga sa zapada Rusije stigao je i do severa evropskog dela Rusije, pa su uz kišu temperature dostigle vrednosti između 5 i 10°C.

I dok je širom Rusije već stiglo proleće, ledeno se i dalje zadržava na Dalekom istoku Rusije, pa su tako jutros na severozapadu Jakutije merene temperature od -34°C.

Dakle, jučerašnja razlika između najniže i najviše temperature u Rusiji iznosila je čak 64 stepena.

Ova zima širom Evrope i našeg područja bila je najtoplija ikada, uz pravo prolećno vreme. Istovremeno, širom Rusije zima je bila ledena, uz nekoliko polarnih udara, pa su tako temperature u Jakutiji padale na -60°C, u evropskom delu Rusije na -40°C, a na području Moskve i do -35°C. Snega je bilo u obilnim količinama, neretko u mnogim gradovima uključujući i Rusiju više od 60 centimetara.

Kratka leta, duge zime

Klima Rusije jedna je od najoštrijih na svetu. Odlikuje se oštrom kontinentalnošću. Zime su ledene, na istoku zime traju 7 meseci, uz temperature od -60°C, pa i niže, dok su znatno blaže u evropskom delu Rusije, zahvaljujući uticaju Atlantika, a na obali Crnog mora su i toplije, uz temperature od 5 do 10°C.

Leta su širom Rusije kratka, ali vrlo topla, dok su na jugu Sibira i na jugu Rusije i vrela, uz temperature i iznad 40°C.

Izuzetak su severna obala Rusije i sam sever Rusije, gde zime traju 9 meseci, uz temperature ispod 0°C, dok su leta kratka i sveža, uz temperature od 10 do 20 stepeni, a unutar kopna mogu dostići i 30-35°C.

Istočna obala Rusije koja izlazi na Pacifik odlikuje se monsunskom klimom visokih širina, pa su zime ledene i suve, uz temperature do -30°C, a leta veoma vlažna i kišovita, uz temperature do 25°C i uz neretko efekat tajfuna iz tropskih širina.

Padavina ima najviše na zapadu Rusije i u priobalnim predelima na istoku, uglavnom od 500 do 1000 mm. U Sibiru ima tek 300 do 400 mm, a na jugu Rusije i u stepama od 200 do 300 mm, u pustinjama na obali Kaspijskog mora tek 100 mm kiše. Najviše padavina ima na padinama Kavkaza koje su okrenute ka Crnom moru, gde zbog efekta orografije padne i 2-3000 litara padavina po kvadratnom metru.

Bonus video: KAKVA JE SITUACIJA U GRČKOJ NAKON POPLAVA?

05:30

KAKVA JE SITUACIJA U GRČKOJ NAKON POPLAVA?

(Espreso/Telegraf/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.