POSLEDNJE ZBOGOM TRAGIČNO PREMINULIM DEVOJKAMA: Cela zemlja tuguje zbog njihove smrti, nacija plače za njima!
Devojčice iz Slovačke, Foto: Printscreen/ Facebook/Stará Ľubovňa - oficiálna stránka mesta

Slovačka

POSLEDNJE ZBOGOM TRAGIČNO PREMINULIM DEVOJKAMA: Cela zemlja tuguje zbog njihove smrti, nacija plače za njima!

Poslednji ispraćaj trajao je nekoliko sati, prvo u crkvi, a kasnije su devojčice sahranjene na groblju pored

Objavljeno:

Cela Slovačka tuguje zbog smrti tri devojke, Lucije (17), Sofije (18) i Katarine (17), koje su u prošlu subotu poginule pod točkovima autobusa u Slovačkoj. Juče je u gradu Stara Ljubovnja održan poslednji ispraćaj za nastradale devojke, na kom je prisustvovalo stotine ljudi.

Tri devojke u subotu su putovale iz Stare Ljubovnje u Spisko Podhradije na duhovni put. Autobus kojim su stigli parkirao se na samo nekoliko desetina metara od hrama, gde je trebalo da se održi celodnevna hrišćanska manifestacija. Vozilo se iznenada pomerilo i prevrnulo deset putnika koji su već izašli iz autobusa. Nažalost, tri devojčice nisu mogle da budu spasene.

Poslednji ispraćaj trajao je nekoliko sati, prvo u crkvi, a kasnije su devojčice sahranjene na groblju pored.

- Mi kao vernici možemo da ih ohrabrimo rečju Božijom. Jedini koji može da pruži potpunu utehu roditeljima, braći i sestrama i najmilijima je Bog. U vreme Uskrsa smo, pa je i ovaj praznik manje radostan, jer hrišćanin živi sa radošću za vaskrsenje - rekao je tokom ispraćaja arhiepiskop Jonaš.

Imale velike planove za budućnost

Sve tri devojke su bile veoma talentovane i imale su živote pred sobom, pišu lokalni mediji. Lucija je želela da bude lekar i volela je prirodu, Sofija je bila talentovana pevačica, a Katarina je želela da bude lekar.

Lucija je želela da bude doktor. Za nju se govorilo da je bila veoma osetljiva, smirena i skromna devojka koja je bila duboko religiozna. Prema pisanju slovačkih medija, dosta vremena posvetila je molitvama, zbog čega je navodno često kasnila u školu.

Volela je prirodu i da ide u lov na pečurke. Slobodno vreme je volela da provodi sa majkom, sestrom, bakom i dekom. Takođe je uživala u putovanjima i čitanju. Ovog meseca je trebalo da završi vozački ispit.

Sofija je bila talentovana pevačica. Međutim, težila je da postane učiteljica ili advokatica. Zanimale su je mnoge stvari i često je sebe opterećivala, a onda se ljutila što ne može da prati sve. Bila je veoma savesna, posvećena i izvrsna u školi, piše "Blesk.cz".

I Katarina je želela da studira medicinu, a i ona je bila umetnički nadarena. Išla je na likovnu umetnost u umetničkoj školi. Volela je da slika, da crta prirodu, životinje i cveće. Bavila se i sportom, igrala je košarku. Bila je ljubitelj hokeja.

Kako je došlo do nesreće

Vozač je, kako pišu slovački mediji, otac njihove drugarice iz odeljenja. One su stajale ispred autobusa, koji se pokrenuo iz nepoznatog razloga i usmrtio tinejdžerke. Bile su deo grupe mladih koji su išli na manifestaciju.

Prema serveru cas.sk, vozač nije bio ispraksovan da upravlja navedenim autobusom. Prema rekonstrukciji, muškarac je sedeo u upaljenom autobusu i čekao da devojke izađu iz njega kada mu je navodno skliznula noga sa kočnice dok je bio u režimu vožnje, umesto parkiranja ili neutralnog.

Autobus je pregazio ukupno desetoro mladih, a tri tinejdžerke su poginule od kojih su dve bile drugarice iz razreda vozačeve ćerke. Devojčice, drugarice od žrtve, vozile su se u istom autobusu i videle ceo užas. Tata jedne od njih, koji je bio za volanom smrtonosnog automobila, nakon incidenta se srušio.

Vozač je nakon nesreće bio u istražnom zatvoru. Posle 24 sata zadržavanja, vozač je pušten, ali je u veoma lošem psihičkom stanju.

-Ova velika nesreća me je izuzetno pogodila. Mislim na roditelje i porodice. Ne mogu ni da zamislim njihov bol i tugu - rekao je na društvenoj mreži biskup Spiške eparhije František Trstenski.

Bonus video:

00:42

OVO JE UŽASNA TRAGEDIJA: Nensi Pelosi na vest o smrti Alekseja Navaljnog

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.